450 Banen weg bij Heineken

Bierbrouwer Heineken schrapt de komende twee jaar in Nederland 450 banen. Ook in Zoeterwoude zullen arbeidsplaatsen vervallen. De arbeidsplaatsen gaan verloren bij een aantal reorganisaties bij de onderneming. Die zijn nodig om de verwachte daling van de Nederlandse bierverkopen op te vangen, zo deelde Heineken vandaag mee.

Heineken zet 70 miljoen opzij voor de reorganisaties. Die treffen alle lagen van het bedrijf. Voor de medewerkers is al vorig jaar een sociaal plan met de vakbonden afgesproken. Daarin staat dat personeel een tot anderhalf jaar begeleiding krijgt bij het zoeken naar een andere baan. Mocht na afloop geen baan beschikbaar zijn, dan volgt gedwongen ontslag, inclusief eenafvloeiingsregeling.

De ingrepen betreffen alle diensten en onderdelen van het bedrijf, in Zoeterwoude en Amsterdam maar ook bij Vrumona in Bunnik en in Limburg bij Brand. Alles bij elkaar opgeteld worden ongeveer 550 medewerkers geconfronteerd met boventalligheid. De grootste klappen vallen bij de productie, waar 200 banen wegvallen. Verder verdwijnen er 110 op het kantoorin Amsterdam, 20 bij de commerciƫle afdeling en nog eens 215 bij onder andere de catering. Bij Heineken werken in Nederland nu nog 5750 mensen.

De noodzaak tot reorganisatie was volgens een woordvoerder al langere tijd duidelijk gemaakt aan brede lagen binnen het bedrijf. ,,Binnen de organisatie is daardoor draagvlak.” Heineken neemt de maatregelen omdat de Nederlandse biernmmarkt last heeft van een structurele lichte daling. Dereorganisatie is volgens het concern nodig om de leidende positie in Nederland te behouden.

Het sociaal plan dat vorig jaar met de vakbonden overeen is gekomen, noemt de woordvoerder van Heineken fors, een woordvoerder van FNV Bondgenoten goed. Deze vakbond zegt niet verrast te zijn door de maatregelen. ,,Er was al langer duidelijk dat er wat aan zat te komen. We willen wel weten of het echt nodig is dat bij de catering-afdeling zoveel mensen weg moeten”, alduseen woordvoerder.

Geen categorie


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×