Leiden creëert toekomstvisie 2030

Hoe ziet Leiden er in 2030 uit? Dat is de hoofdvraag die woensdag werd gesteld tijdens de commissievergadering Regionale Aangelegenheden. In de presentatie VerLeiden tot Kiezen, die werd gegeven door Kees Paalvast (gemeente Leiden) en Leoni Sipkes (oud Tweede Kamerlid voor GroenLinks en tegenwoordig werkzaam voor Onderzoeksbureau BNA), deed men een voorstel over hoe de gemeenteraad een lange termijnsvisie voor de stad kan creëren.

Aan de hand van zes fasen, waaronder het bestuderen van demografische gegevens, het bedenken van toekomstscenario’s voor Leiden en interactie met burgers, zou de gemeente op relatief korte termijn zo’n visie kunnen ontwikkelen. Een speerpunt van deze ontwikkelingsvisie is dat bestaande gegevens niet opnieuw vergaard moeten worden. Zo zullen demografische cijfers niet opnieuw berekend worden. Bovendien is het de bedoeling om niet alleen de gemeenteraad, B&W en de burgers te betrekken bij de plannen, maar bijvoorbeeld ook het bedrijfsleven en de universiteit.

De politieke partijen reageerden na afloop van de presentatie overwegend enthousiast. Toch had bijvoorbeeld fractievoorzitter Wim Bleijie van het CDA enkele kanttekeningen. Hij wees erop dat de babyboom uit eind jaren ’40 voor problemen kon zorgen, omdat men dan in 2015 veel ouderenvoorzieningen nodig heeft, die in 2030 ineens overbodig zijn. Bovendien kan Leiden haar functie als centrumstad in de regio verliezen als omliggende gemeenten fuseren en daardoor groter worden. Wethouder Hillebrand zegt “blij” te zijn met een “zeker enthousiasme”. Op Bleijie’s opmerkingen zei hij: “Bij een toekomstanalyse zijn altijd onverwachte trendwijzigingen mogelijk.”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×