Raad knarsetandend akkoord met krediet DZB

Met frisse tegenzin is de Leidse gemeenteraad dinsdagavond in meerderheid akkoord gegaan met een aanvullend krediet van ruim 1,6 miljoen euro ten behoeve van een productiehal voor DZB Leiden (de vroegere Zijlbedrijven). In 2001 stelde de raad al een krediet van bijna 1,5 miljoen beschikbaar, maar dat bedrag bleek bij lange na niet genoeg. “Voortschrijdend technologisch inzicht in de ontwikkeling van de productielijn en de ontwikkeling in de markt hebben geleid tot deze hogere uitgaven,” zo legde het college de raad voor. De hal staat er al, het was dus slikken of stikken voor de raad. Die deed dat met zeer veel tegenzin en zette daarmee het zoveelste kruisje achter de naam van GroenLinks-wethouder Rabbae, die de raad veel te laat van de overschrijding in kennis stelde.

Op dit moment loopt er een onderzoek naar de fors hoger uitgevallen kosten. De meeste fracties hielden dinsdag hun kruit droog en willen de uitslag van dit onderzoek afwachten. Verschillende partijen maakten echter wel duidelijk dat wethouder Rabbae een probleem heeft, als er geen goede verklaring komt. Zo had de SP het over ‘andere consequenties,’ toonden de VVD, de ChristenUnie en GroenLinks zich ‘zeer kritisch’ en stemde ook de PvdA slechts met frisse tegenzin met het voorstel in. Voor Leefbaar Leiden is de maat nu al vol: “Dit kan niet zonder politieke consequenties blijven,” zo vond fractievoorzitter Daan Sloos. Het CDA bleek intern verdeeld. Fractievoorzitter Wim Bleijie stemde met veel tegenzin voor het in zijn ogen op “bestuurlijk onaanvaardbare manier” tot stand gekomen voorstel: “Ik kan met een stem tegen die hal nu toch niet meer wegpoetsen”. De rest van de CDA-fractie stemde tegen de uitbreiding van het krediet.

Wethouder Rabbae wilde nog reageren op alle commotie, maar collega-wethouder Van der Sande (VVD) voorkwam dat en zette Rabbae’s microfoon snel weer uit. “Wees blij dat je er zo vanaf komt,” leek hij te willen zeggen.

Leiden DZB


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×