V.l.n.r: Arie van Tol, Chris Hop, Han Bouman en Dré de Wit, samen goed voor drie Nederlandse records bij de mannen 55+. (Foto's: Erik van Leeuwen).

Jong en oud in de prijzen bij NK Estafette

Traditioneel wordt aan het eind van het baanseizoen het Nederlands Kampioenschap estafette gehouden. Sinds de successen van de 4 x 100 meter op het wereldkampioenschap in Parijs, mag de estafette zich verheugen in een stijgende belangstelling. Honderden atleten uit het hele land waren dan ook dit weekend afgereisd naar Amstelveen waar onder warme omstandigheden gestreden werd in vele leeftijdscategorieën op diverse afstanden.

Een aantal Leidse ploegen deed ook verwoede pogingen om het stokje zo snel mogelijk aan de finish te brengen, waarbij de wissels altijd een kritiek moment zijn. De ‘blauw-zwarten’ boekten de nodige successen op de baan van AV Startbaan.

Bij de mannen senioren heeft Leiden Atletiek een sterke traditie op het NK Estafette. Helaas was de 4 x 400 meterploeg uitgeschakeld door ziekte en blessure, maar op de 4 x 800 en 4 x 1500 meter werden wel medailles geincasseerd. Het viertal Ralph Apeldoorn, Pascal Noort, Edgard Creemers en René van Dijke behaalde een 2e plaats op de 4 x 1500 meter. Ze moesten alleen het Gorinchemse AV Typhoon, met de snelle slotloper Ad Verwey, voor zich dulden, maar hielden een ruime marge op AV Kronos uit Enschedé. Van Dijke en Noort traden op zondag ook weer aan voor de 4 x 800 meter, samen met Michiel Molevelt en Steven Tito. Hier bleek AV Zaanland de sterkste en vochten Leiden en Rotterdam Atletiek in de slotronde om het zilver. Steven Tito miste nog scherpte na een blessure en moest in de sprint Geert-Jan Wassink van Rotterdam voor laten gaan. Met een tijd van 7.55.41 mocht het brons op het podium in ontvangst genomen worden.

De A-junioren slaagden er op dezelfde afstand wel in om zilver te winnen en dat mag een bijzonder knappe prestatie genoemd worden. Trainer Norbert Groenewegen wist dat AV Nijmegen te sterk was en dat er tegen AV’34 uit Apeldoorn gestreden zou moeten worden om de 2e plaats. Zijn bespiegelingen bleken juist, maar zijn atleten liepen harder dan vooraf ingeschat. Zowel Vincent Anker als Richard Pleeth liepen onder hun persoonlijk record op de 800 meter, waarna B-junior Lukas van de Wetering de positie consolideerde. Slotloper Dave Klink startte behoudend, maar versnelde flink in de tweede ronde. Zijn Apeldoornse concurrent had daar totaal geen antwoord meer op. Met 8.07.21 zette het viertal een bijzonder scherpe tijd op de klokken.

Eerder op de dag waren ook de D-junioren al in de prijzen gevallen. Joost Pracht, Boyd Meijer, Tiemen Gordijn en Fabian Marchand kwamen uit op de 4 x 600 meter. De estafettes van pupillen en C- en D-junioren golden niet als Nederlands Kampioenschap, maar de jongens en meisjes streden niet minder hard om de medailles. Slotloper Fabian maakte indruk op de aanwezige Leidse fans door een flink gat dicht te lopen en zijn concurrent op de streep te passeren. Trots als een pauw mochten de jongens een bronzen plak in ontvangst nemen. Bij de meisjes D-junioren waren zoveel ploegen ingeschreven dat er in twee series moest worden gelopen. Elvira Schoneveld, Leonieke Blauwgeers, Froukje van Ronnen en Suzanne Bos liepen hun 4 x 600 meter in 7.48.15, een nieuw clubrecord. Daarmee werden ze 2e in hun serie, maar helaas bleken er twee ploegen sneller in de tweede serie, zodat ze net buiten de prijzen bleven. Trainer Hans Ravensbergen was desalniettemin dik tevreden met de prestaties van zijn junioren.

De veteranenploeg mannen 55+ van Leiden Atletiek leverde een bijzondere prestatie door in twee dagen maar liefst viermaal te lopen en daarbij maar liefst driemaal een Nederlands record te noteren. Han Bouman, Chris Hop, Dré de Wit en Arie van Tol waren de snelste op de 4 x 100, 4 x 200 en 4 x 400 meter en de Zweedse estafette (400, 300, 200 en 100 meter) en slechts op de 4 x 200 meter werd het record niet verbeterd. Hun optreden hing zaterdag nog aan een zijden draadje omdat Van Tol zich vrijdagavond nog lelijk had geblesseerd. Met een ingetapete dikke enkel verbeet de bijna 60-jarige maar immer fanatieke Wassenaarder de pijn. Bij een estafette wordt nu eenmaal het persoonlijk belang ondergeschikt gemaakt aan het ploegbelang.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×