Open Dag Audiologisch Centrum - LUMC

Op zaterdag 1 november houdt het Audiologisch Centrum van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) open huis van 10.00 – 15.00 uur. De open dag wordt georganiseerd in het kader van de Week van het Oor die de Nationale Hoorstichting dit jaar voor de vijfde keer organiseert. Het thema is dit jaar “Preventie en Revalidatie van Gehoor-verlies”.

De open dag biedt een uitstekende kans om informatie te krijgen over alles wat met de werking van het gehoororgaan, preventie en screening van gehoorverlies, onderzoek en revalidatie van slechthorendheid en doofheid te maken heeft.

Tijdens de open dag zijn er rondleidingen over de polikliniek, naar de evenwichtskamer en ook naar het experimenteel audiologisch laboratorium. Daarnaast is het mogelijk om zelf aan diverse tests mee te doen.

Speciaal dit jaar is de introductie van de nieuwe “Kinder Hoortest” voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, waarin internet een essentiĆ«le rol speelt. Elk kind in Nederland kan zijn of haar eigen gehoor individueel testen via www.kinderhoortest.nl. Op een eenvoudige en snelle wijze kunnen kinderen, soms met de hulp van hun ouders, thuis controleren of het gehoor goed is en zo niet of het zinvol is om met de huisarts of audicien verder te praten. Deze test is ontwikkeld door het Audiologisch Centrum in Leiden als vervolg op de Nationale Hoortest die begin dit jaar is gelanceerd. Tot nu toe hebben zo’n 100.000 mensen 0900-4560123 gebeld (EUR 0,35 pm) om in 4 minuten tijd een goede indruk van hun gehoor te krijgen.

Op 1 november staan in het LUMC beide testen live opgesteld.

“In de eerste plaats is de nieuwe hoortest bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De ouders hebben soms het gevoel dat hun kind minder goed hoort. Om niet onnodig naar de huisarts te gaan kun je deze test op elk moment thuis uitvoeren. Maar ook kan de test een preventieve rol spelen voor iets oudere kinderen die een walkman gebruiken en alert moeten zijn op hun gehoor”, aldus Dr.ir. Jan de Laat, hoofd van het Audiologisch Centrum van het LUMC. “De Nationale Hoortest voor volwassenen is ook ontzettend belangrijk. Er zijn heel veel mensen die minder goed functionerende oren hebben en dat zelf helemaal niet weten. Het is essentieel om er zo snel mogelijk achter te komen dat je gehoorverlies hebt, want hoe langer je er mee rond loopt, hoe kleiner de kans is dat je dat goed kunt revalideren. Daarnaast is gehoorverlies in feite altijd progressief. Je gaat per definitie slechter horen als je ouder wordt, nooit beter”. Sinds begin 2003 hebben zo’n 100.000 mensen deze test gedaan.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×