Het huis aan de Nieuwsteeg waar Jan van Hout woonde. (Foto: Gemeentearchief).

‘Je weet niet wat je ziet!’ in Gemeentearchief

In november viert de vriendenvereniging van het Leids Gemeentearchief ‘Jan van Hout’ haar 15e verjaardag. Zij pakt bij deze gelegenheid groots uit met een bijzonder symposium én een kleine tentoonstelling, beide onder de titel ‘Je weet niet wat je ziet!’ Visuele bronnen in het Gemeentearchief Leiden en omstreken. De expositie ‘Je weet niet wat je ziet!’ is van 3 november tot 13 januari 2004 te zien in de vitrines bij de entree van het Gemeentearchief.

Topstukken zijn een aantal schenkingen die de Vereniging Jan van Hout de afgelopen 15 jaar aan het Gemeentearchief gedaan heeft. Te zien zijn charters over het kleermakersgilde St. Franciscus uit 1436 en 1578 (deze laatste is opgesteld door Jan van Hout zelf), een notariële akte uit 1573 van de hand van Jan van Hout als notaris, een affiche van de stadsloterij uit 1712 en tekeningen van Jan de Beijer en Jacob Elias La Fargue uit de 18e eeuw.

De hoognodige restauratie van waardevolle archiefstukken wordt gefinancierd uit het Schelhaasfonds, het restauratiefonds van de Vereniging dat is vernoemd naar een van de oprichters van de Vereniging Jan van Hout, Ton Schelhaas. Schelhaas is de vorige directeur van het Gemeentearchief.

Aan de hand van foto’s van archivalia vóór en na restauratie is het verschil goed te zien. Zo kunnen ook in de toekomst nog vele onderzoekers deze stukken in het Gemeentearchief inzien en bestuderen. Natuurlijk is degene aan wie de Vereniging haar naam ontleent prominent aanwezig op deze expositie. Jan van Hout was notaris, dichter én van 1564 tot zijn dood in 1609 stadssecretaris van Leiden. Niet alleen zijn beeltenis (zelfs op een postzegel), maar ook de plaats waar hij in Leiden woonde wordt getoond.

Een aparte vitrine is gewijd aan de Vereniging Jan van Hout en haar vrijwilligers. Een grote groep vrijwilligers helpt mee aan projecten voor het ontsluiten van bronnen, waarbij het vooral gaat om ondersteunend onderzoek naar de geschiedenis van stad en regio.

De Vereniging Jan van Hout werd op 24 november 1988 opgericht door de toenmalig gemeentearchivaris drs. T.N. Schelhaas en hoogleraar Rechtsgeleerdheid prof. Mr. H.W. van Soest, om de band te versterken tussen het Gemeentearchief van Leiden en zijn gebruikers. Dat doel probeert de Vereniging te bereiken door het organiseren van lezingen over lokaal-historische onderwerpen, mee te werken aan publicatie van onderzoeksresultaten en bronnen, het indiceren van moeilijk toegankelijke archiefbescheiden en de verwerving van archieven en ander documentair materiaal.

Advertentie

Leiden janvanhout


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×