Kerst bij Space Expo met André Kuipers en Nuna II

Op zaterdag 20 december opent de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers in Space Expo in Noordwijk een speciale tentoonstelling over zijn werk en leven. Op 19 april 2004 gaat hij beginnen aan een tiendaagse ruimtevlucht naar het International Space Station. Bovendien staat van zaterdag 20 december tot en met vrijdag 2 januari 2004 bij Space Expo de Nuna II tentoongesteld, de Nederlandse zonnewagen die de World Solar Challenge in Australië won.

De speciale tentoonstelling over André Kuipers heeft zowel aandacht voor zijn persoonlijke leven als voor de wetenschappelijke experimenten die hij tijdens zijn ruimtevlucht gaat uitvoeren. Van biologische experimenten op het gebied van botontkalking en het effect van zwaartekracht op de celgroei tot natuurkundig onderzoek naar energiezuinige lampen en koelsystemen. Veel aandacht is er voor Kuipers’ eigen vakgebied, de medische wetenschap. Verder zijn vele persoonlijke ‘schatten’ en documenten tentoongesteld die zijn levensverhaal vertellen. Zoals science fiction boeken en stripverhalen (de Perry Rhodan-reeks) die hem inspireerden om astronaut te worden: een schoolopstel over een ruimtevlucht, een zwemdiploma, een diploma van een Rock & Roll danscursus, een getuigschrift van zijn artsexamen, een vliegbrevet, een officieel Russisch kosmonautendiploma en een getuigschrift voor ESA-astronauten.

Eind oktober won het Nuon Solarteam de World Solar Challenge in Australië. Deze kerstvakantie is de unieke hightech raceauto te zien in Space Expo. De Nuna ll reed op zonne-energie in de wereldrecordtijd van 31 uur en 5 minuten van Darwin naar Adelaide, een afstand van 3.010 kilometer. De zonnewagen is in een jaar tijd ontwikkeld en gebouwd door studenten van de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit uit Rotterdam. De auto werd ontwikkeld onder auspiciën van voormalig ESA-astronaut Wubbo Ockels. Als hoogleraar Duurzame Energie aan de Technische Universiteit Delft gaf hij waardevolle adviezen, met name over het gebruik van spacetech zonnecellen die ook Europese satellieten in de ruimte van energie voorzien, zoals bijvoorbeeld de maansatelliet SMART-1. Dankzij deze zogenaamde triple-cellen haalde de Nuna II een topsnelheid van 110 kilometer per uur.

Speciaal voor de tentoonstelling vertoont Space Expo unieke beelden van de training van André Kuipers voor zijn komende ruimtevlucht. Daarnaast is een compilatie te zien van de race met de zonneauto Nuna II in Australië.

Voor ouders en kinderen is deze kerst, tot en met zondag 4 januari, de André Kuipers Kosmonautentest. Na het grote succes in de herfstvakantie heeft Space Expo het ouder-kind ruimteprogramma verbeterd en uitgebouwd. Bij deze speelse test worden eieren ingepakt als kostbare satellieten; wordt geëxperimenteerd met zonnecellen in een model van de ‘glovebox’ waarin straks ook André Kuipers gaat werken en gaan de deelnemers naar het toilet als echte astronauten. Zintuigen worden op de proef gesteld en behendigheid en vernuft beloond. Na afloop ontvangen alle deelnemers een astronautendiploma met de handtekening van André Kuipers.

Space Expo is in de kerstvakantie geopend van 10.00 ­ 17.00 uur. Alleen op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het gesloten. Op 24 en 31 december sluit de expositie om 15.00 uur. De permanente ruimtevaarttentoonstelling Space Expo (Keplerlaan 3, Noordwijk, t: 0900 87654321) is het officiële bezoekerscentrum van ESA / ESTEC. ESTEC (European Space Research & Technology Centre) is het technisch centrum van de ESA (European Space Agency). Uitgebreide informatie over Space Expo vindt u op website //www.space-expo.nl/.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×