De 15-jarige Joyce achter de laptop op bed in haar kamer. (Foto: Michael Kooren GPD).

Website Cu2 trekt gemiddeld 240.000 bezoekers per dag

De tiener van nu leert een groot deel van zijn vrienden niet op school, maar via internet kennen. Daar doe je jezelf voor zoals je jezelf het liefst ziet. Sexy, gek op uitgaan en seks en met veel vrienden. Ook als je veertien jaar bent.

De Leidse internetondernemers Vincent van Leeuwen en Chris de Waard begonnen ruim drie jaar geleden met Cu2. In het begin was het ‘een frutseltje van onszelf’, zegt De Waard. De mogelijkheid om gratis een foto en wat gegevens over jezelf op internet te zetten breidde zich door mond-tot-mondreclame echter als een olievlek uit. Inmiddels staan op //www.cu2.nl/ 766.137 profielen, op een paar duizend na allemaal van Nederlanders.

Ervan uitgaande dat één persoon maar één profiel heeft, staat inmiddels 1 op de 22 Nederlanders met omschrijving op Cu2. De laatste 24 uur zijn er 2827 profielen bijgekomen en 13.643 gewijzigd. De site heeft gemiddeld 240.000 verschillende bezoekers per dag, die meestal een profiel of tien bekijken. De meeste Cu2-gebruikers zijn tieners. Een groep van twintig vrijwilligers controleert of op de sites geen racistische teksten, porno of andere te grove taal staat. Wie zich niet aan de fatsoensnormen houdt, krijgt een mailtje of wordt zonder waarschuwing verwijderd. Ook zoekt een zoekmachine de hele tijd op grove teksten. Onderaan elk profiel zit een knop waarmee misbruik aan de beheerders gemeld kan worden. Een vorm van sociale controle. Voor degenen die het juist wél over seks willen hebben is een aparte versie van Cu2 gemaakt: www.Cu2day.nl voor hetero’s, en www.Cu2night.nl voor homo’s. Beide Cu2-versies hebben ongeveer 50.000 leden. Mensen jonger dan zestien jaar worden ervan geweerd.

“Haaj haaj lievuh piepultjuhsz gnagna… Je mag dezuh COOWLE<<- – -gnagna site bekijkuh (ow duhhhahha:-S maar dan moeje wel een berichiej 8erlatuh!!”Onleesbaar? Op de onder jongeren razend populaire website Cu2 (see you too) is het de gangbare schrijftaal. Cu2 is een digitaal ‘smoelenboek’ waarop inmiddels honderdduizenden Nederlanders een visitekaartje hebben staan. Het schrijftaaltje lijkt een combinatie tussen Haagse Harry en het gebruik van ‘breezertaal’ met zoveel mogelijk letters ‘z’ en hoofdletters. Sinds de oprichting van de website in april 2000 zijn inmiddels ruim 750.000 persoonlijke pagina’s aangemaakt, die een prominenterol spelen in het internetcontact tussen tieners.

Joyce (15) uit Utrecht zit gemiddeld twee uur per dag te chatten (kletsen via internet). Mensen die ze op internet ontmoet en die van alles van haar willen weten, verwijst ze naar haar Cu2-pagina. Daar staat een foto van Joyce in een kort rokje en is onder meer te lezen dat ze schoenmaat 38/39 heeft, haar sterrenbeeld maagd is, dat ze houdt van dansen en winkelen en rookt. “Niets persoonlijks”, vindt Joyce. Ze zou haar adres er bijvoorbeeld nooit opzetten. Gevraagd zichzelf te omschrijven tikt ze: ‘SwEeT :P, NeTjEs, BeTr0uwBaaR, s0ciAaL, NiCe’. Wie contact wil, kan haar mailen.

“Op mijn eerste Cu2-profiel heb ik ongeveer 150 reacties gehad”, zegt Joyce, die ook foto’s van zichzelf op de site www.sugababes.nl heeft staan. Op deze met Cu2 vergelijkbare site kunnen bezoekers punten geven aan de meisjes die zichzelf presenteren. Wie veel punten heeft, komt hoog op de ranglijst. En dat is leuk, vindt Joyce.

Vriendenkring
Al haar vrienden hebben een Cu2-profiel. En via Cu2 heeft ze nieuwe mensen leren kennen. Wie dat wil, kan Joyce laten weten dat hij of zij graag haar ‘vriend’ wil zijn. Dan neemt Joyce een kijkje op jouw pagina en accepteert ze je wel of niet als vriend. Een vriendenkring breidt zich zo razendsnel uit. Iets betere vrienden krijgen haar e-mailadres, zodat ze ook kunnen chatten via MSN Messenger. Met sommige meiden die ze zo ontmoet heeft, spreekt ze af en toe af in de stad. De informatie in de profielen is vaak behoorlijk uitgebreid. Van schoenmaat en haarkleur tot favoriete seksstandje en ‘de gekste plek waar je het ooitgedaan hebt’. Nieuwelingen op Cu2 kunnen op www.myCu2.nl standaard vragenlijsten vinden die te gebruiken zijn om zichzelf voor te stellen. In driekwart van de Cu2-profielen worden die vragen gebruikt. Ook 12-jarigemeisjes die voor het eerst hun profiel opstellen, maken gebruik van de lijsten.

Bamber Delver is directeur van de Kinderconsument, een organisatie gericht op commercie voor kinderen. Onlangs gaf de Kinderconsument een boek uit over kinderen en internet. Cu2 kwam daarin aan bod. “Cu2 is een leuke pagina. Iedereen kan een profiel aanmaken, wat nuttig is bij het chatten. Vind je iemand leuk, verwijs dan door naar je Cu2-profiel.” Toch heeft Bamber Delver ook bedenkingen. Als jonge kinderen hun echte naamen woonplaats invullen, zijn ze te traceren. Bovendien staan in het profiel expliciet seksuele vragen als ‘wat is de gekste plek waar je ‘het’ ooit gedaan hebt’. “Voor basisschoolkinderen is het fantastisch om een Cu2-profiel te hebben, maar sommige vragen zijn voor volwassenen”, zegt Delver. “Cu2 moet gebruikers voor die vragen waarschuwen.”

Hoofdredacteur van Ouders Online, Justine Pardoen (44), was verbaasd toen ze de site voor het eerst zag. “Vooral over het grote gemak waarmee die jongeren al hun informatie prijsgeven. Ze vullen vragenlijsten in die vroeger alleen in de Margriet stonden, en zetten die nu op internet zodat iedereen ze kan lezen.” Zelf ziet ze de lol niet in van Cu2. “Maar ik heb er niets op tegen”, stelt de hoofdredacteur. Ouders Online is een website die maandelijks 150.000 bezoekers ontvangt. Volgens Pardoen hebben veel ouders geen idee wat hun kind achter de computer uitspookt. “Wij krijgen wel eens ouders die naar een seksuoloog vragen, omdat hun kinderen tijdens het surfen op sekssites komen. Maar we krijgen nooit vragen over chatten. Volgens mij zijn er maar weinig die wel eens met hun puberende kinderen meekijken.”

De ouders van Joyce weten wel dat hun dochter op de populaire website Cu2 te vinden is. Bovendien heeft ze zelf ook wel het gevoel dat ze in de gaten wordt gehouden. Het profiel van een vriendin van haar werd laatst gewist omdat er te veel grove taal op stond. Joyce: “Kon ze helemaal opnieuw gaan bouwen.”

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×