Diaconessenhuis en Zorg en Zekerheid maken DBC-afspraken

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en het Diaconessenhuis Leiden hebben nieuwe afspraken gemaakt in de vorm van Diagnose Behandeling Combinaties (DBC’s). Hierdoor wordt het aantal knie- en heupoperaties in het Diaconessenhuis uitgebreid, met als voordele dat verzekerden sneller in hun eigen omgeving geopereerd kunnen worden. Het Diaconessenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waarmee deze afspraken zijn gemaakt.

Een DBC bevat alle noodzakelijke kosten voor de medische behandeling bij een bepaalde diagnose. Per 1 juli 2004 mogen ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen over 10 procent van alle behandelingen en komt die prijs dus vrij tot stand. Het systeem van vaste budgetten blijft bestaan voor de andere 90 procent, waaronder de acute zorg. De directeur patiëntenzorg van het Leidse Diaconessenhuis, A.J. Lamping, vindt deze vorm van marktwerking een goede zaak. “Doordat we nu konden onderhandelen over de prijs en het aantal operaties, kunnen we betere afspraken maken met de zorgverzekeraars en kunnen dus meer patiënten uit de eigen regio geholpen kunnen worden”.

In het DBC-systeem staat de zorgvraag van de patiënt centraal. Aan de hand van deze zorgvraag is onderhandeld over het zorgaanbod en de tarieven. De bedoeling is het aantal DBC’s in de toekomst uit te breiden. “Over een halfjaar zullen we de huidige DBC-afspraken evalueren, waarna weer nieuwe afspraken worden gemaakt, wellicht ook voor andere specialismen”, aldus mevrouw M.E. Luttik, zorgmanager van Zorg en Zekerheid.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×