Foto's: Bram Pater & Chris de Waard.

Nieuwjaarsreceptie gemeente Leiden

Maandagavond hield de gemeente Leiden de nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners. De receptie werd voor de tweede keer in de stijlvolle Pieterskerk gehouden. In zijn eerste nieuwjaarstoespraak blikte burgemeester Lenferink terug op 2003 en vooruit op 2004.

2003 Was, zo memoreerde Lenferink, een heel wat rustiger jaar dan het zeer bewongen 2002. Toch bood het jaar de nodige bijzondere gebeurtenissen zoals de oorlog in Irak, verkiezingen en een nieuwe regering, de recessie en de vogelpest. Voor Leiden bracht 2003 onder andere het burgemeestersreferendum (u zult van mij geen kritiek op de procedure horen), waar Henri Lenferink als onbetwiste winnaar uit de bus kwam. “Natuurlijk was het allemaal wel heel sneu voor Harry Groen die vrijwel zeker leek van zijn benoeming”. Groen werd overigens recent benoemd tot burgemeester van de gemeente Noordwijk.

2003 Was voor Leiden ook het jaar van de verbeterde verhoudingen met de buurgemeenten en ook intern ging de samenwerking steeds beter. “Op alle fronten is vooruitgang geboekt,” aldus Lenferink die verder nog terukblikte op het vaststellen van de Aalmarktplannen en het bouwverbod dat Leiden trof. Een verbod dat de gemeente in veel gevallen handig weet te omzeilen met een zogenaamd ‘vooruitakkoord’. “Een mooi woord is dat”, vond de burgemeester die het ook in de collegevergaderingen wil introduceren. “We moeten niet meer op alle slakken zout strooien bij het commentaar leveren op plannen van collega’s , maar zeggen: Vooruit, akkoord!”

Vooruitkijkend naar 2004 stond Lenferink vooral stil bij de komende bezuinigingen. “Forse ombuigingen zullen tot pijnlijke keuzes leiden,” zo voorspelde de burgemeester. “Maar, we zullen er alles aan doen om de dienstverlening van de gemeente niet te veel te laten lijden onder de bezuinigingen. Het sociale beleid moet zoveel mogelijk overeind blijven.

EĆ©nmaal werd Lenferink tijdens zijn nieuwjaarsspeech onderbroken met applaus. Dat was toen hij wees op de grote onzekerheid waarin enkele tientallen inwoners van Leiden verkeren. “Een bijzondere groep burgers wacht met spanning af wat 2004 hen zal brengen. Zij hebben een beroep gedaan op de Nawijn-clausule en hopen op clementie van minister Verdonk.” Leiden telt zo’n 70 vluchtelingen die vaak al jarenlang in de Sleutelstad wonen en werken. Of zij uiteindelijk een verblijfsvergunning zullen krijgen, moet de komende maanden duidelijk worden.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×