Politie neemt ten onrechte drugs in beslag

Bij de eerste keer dat de Leidse politie preventief fouilleerde in het veiligheidsrisicogebied bij de Nieuwe Beestenmarkt is van verschillende mensen ten onrechte softdrugs in beslag genomen. Burgemeester Lenferink gaf, naar aanleiding van een vraag van GroenLinks-raadslid Rianne Becht, toe dat de politie daarmee in strijd heeft gehandeld met gemaakte afspraken.

“Met het Openbaar Ministerie was afgesproken dat kleine hoeveelheden softdrugs niet in beslag genomen zouden worden, omdat die normaal ook worden gedoogd. Kennelijk waren niet alle agenten daarvan op de hoogte. Het had niet moeten gebeuren”.

Over het algemeen blikten alle fracties tevreden terug op de fouilleer-actie. Het CDA prees de politie zelfs voor de vriendelijke manier waarop de agenten te werk waren gegaan. Ook het publiek heeft de actie in hoofdzaak goed ontvangen, zo wist burgemeester Lenferink: “Het werd behoorlijk goed opgevat. Sommigen ondergingen het gelaten, terwijl anderen zelfs heel positief waren”. Ook een demonstratie tegen de fouilleeractie verliep zonder problemen.

Overigens verloopt in april de termijn waarvoor het uitgaansgebied is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Alleen in zo’n gebied mag de politie mensen preventief fouilleren. Of de proef verlengd wordt, is nog niet duidelijk. Naar verluid zal de politie in februari opnieuw gaan fouilleren, maar dan zonder aankondiging vooraf.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×