De Helleborus orientalis. (Foto: Lies Rookhuizen).

Expositie in Hortus

In Brasserie ‘De Hortus’ in het bezoekerscentrum van de Hortus botanicus Leiden is tot en met 29 februari een serie foto’s te zien die bioloog en fotografe Lies Rookhuizen maakte van Helleborus orientalis, beter bekend als het nieskruid of de kerstroos.

 

Lies Rookhuizen noemt de tere bloemen van het nieskruid ‘De Verrassing van de Winter’. Op het meest donkere en grijze moment van de wintertijd verschijnen, vaak op onverwachte plekken, in de tuin plotseling de wonderlijke bloemen van deze typische winterbloeier. Lies Rookhuizen kweekt ze in bakken op haar balkon en kan de planten zo plaatsen op de plek waar de bloemen het best te zien zijn. Wie de bloemen van het nieskruid goed wil zien moet namelijk op zijn knieën: de bloemen openen zich naar de grond toe opdat vroeg wakker geworden insecten maar snel hun weg naar het stuifmeel zullen vinden. Lies plukt dan ook de bloemen en portretteert ze als het ware, gebruikmakend van het schaduwspel van het doorvallende zonlicht.

De expositie van het werk van Lies Rookhuizen valt samen met de bloei van de Helleborus-collectie in de varentuin van de Hortus botanicus Leiden. Er zijn dus twee goede redenen om de Hortus botanicus in de winter te bezoeken. U ontdekt dat zelfs in de donkere wintertijd de Hortus nog verborgen schatten te bieden heeft en dat, wie goed kijkt (zoals een fotograaf) in de meest simpele vormen schoonheid kan ontdekken.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×