Meer klassieke lantaars in Leidse binnenstad

Leiden breidt het aantal klassieke lantaarnpalen in de binnenstad de komende jaren verder uit. Niet alleen binnen de singels krijgen sommige straten nieuwe verlichting die is gebaseerd op het klassieke ontwerp van de ‘Leidse lantaarn’. Ook enkele toegangswegen, zoals de Haarlemmerweg en de Jan van Gooyenkade komen in aanmerking voor de klassieke verlichting. De nieuwbouwwijk Roomburg krijgt als enige wijk buiten het centrum ook aangepaste, duurdere, openbare verlichting.

De hogere kosten van deze zogenaamde ‘kwaliteitsniveau C verlichting’ worden gefinancierd uit de grondopbrengst. De toekomstige bewoners betalen de luxe lampen dus zelf. Ook op het nog te ontwikkelen EWR-Slachthuisterrein wordt deze luxere verlichting aangebracht. In bestaande wijken ligt het volgens wethouder Hillebrand niet voor de hand om de verlichting te vervangen voor de luxere variant. “Dan zou iedereen mee moeten betalen via een baatbelasting of een algemene heffing”. Dat stuit volgens Hillebrand op teveel bezwaren. Bijvoorbeeld over het eigendomsrecht. “We hebben uitgerekend wat het kost om het als gemeente in de hele stad te doen. Dat blijkt om een paar miljoen per jaar te gaan en dat is dus onhaalbaar”.

De PvdA zou graag zien dat de gemeente voor de openbare verlichting helemaal overstapt op Groene Stroom. Dat is nu voor 20% het geval. Die overstap blijkt 90.000 euro per jaar te kosten en wordt later dit jaar meegenomen in de takendiscussie die de gemeente gaat voeren.

Op de grote doorgaande wegen gaat de gemeente ‘verlichting op maat’ toepassen. Deze dynamische verlichting past zich aan aan het verkeersaanbod. Hiermee is een besparing van 31% op de energiekosten van die wegen te realiseren. Een proef met zo’n systeem loopt al sinds april vorig jaar op de Churchilllaan.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×