Debattoernooi op Stedelijk Gymnasium

Aanstaande dinsdag vindt van 14.00 tot 17.00 uur een debattraining plaats op het Stedelijk Gymnasium Leiden in het kader van het eerste Intergymnasiaal debattoernooi. Dit exclusieve debattoernooi, mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Leiden, vindt plaats onder 23 zelfstandige gymnasia. Drie unieke debatvormen komen in deze training aan bod. Tegenspraak is een spelvorm waarbij in een monoloog een klassieke redevoering ’tegengesproken’ moet worden. In Redevoering worden leerlingen uitgedaagd om een klassieke redevoering te houden. En bijzonder aan het Triasdebat is dat de leerlingen zich, naast debatteren ook moeten bekwamen in jureren, het uitbrengen en motiveren van een vonnis.

In de periode januari t/m maart 2004 ontvangen alle 23 deelnemende scholen een drie uur durende training van het Nederlands Debat Instituut (NDI). Elke school selecteert na afloop van de debattraining vijf leerlingen die de school vertegenwoordigen op de finale. Deze vindt op zaterdag 24 april 2004 plaats in het Academiegebouw in Leiden onder alle deelnemers.

Ter ondersteuning van het toernooi heeft het NDI het lesmateriaal Oreren ontwikkeld. Hierin staan de vier spelvormen beschreven die een kapstok bieden om retorische beginselen en klassieke vraagstukken te verkennen. Drie van de vier spelvormen vormen tevens de competitieonderdelen van het toernooi. Het lesmateriaal is een uitgave van de Universiteit Leiden.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×