Vuurbol was meteoor

Veel mensen hebben woensdag bij sterrenwachten melding gemaakt van een grote vuurbol die door het wolkendek schoot. De vuurbol bevond zich vermoedelijk boven het Waals-Duitse grensgebied en is waargenomen in Limburg, oostelijk België en Duitsland. Dat meldde de Dutch Meteor Society (DMS) in Leiden woensdagavond. Een woordvoerder liet weten dat het om een meteoor ging en zeker niet om een brokstuk van een satelliet of raket. Dat blijkt volgens hem uit informatie van de NASA. Van de vuurbol zijn nog te weinig feitelijke gegevens beschikbaar om iets zinnigs over eventuele overblijfselen te zeggen.

Ook bij sterrenwacht Explorion in Heerlen kwamen woensdag talloze meldingen over de vuurbol binnen. De berichten kwamen niet alleen uit Limburg, maar ook uit België, Duitsland en zelfs Groningen.

Volgens het Duitse persbureau DPA heeft de vuurbol niet de grond geraakt, maar is hij in de lucht verbrand. Normaal gesproken verbranden meteoren op grote hoogte. Deze vuurbol bevond zich op ongeveer 60 tot 100 kilometer in de lucht en was volgens een wetenschapper van de ESA in Darmstadt naar schatting tussen de 10 centimeter en een halve meter groot.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×