Rechter tikt Verslavingszorg Katwijk op de vingers

In Katwijk diende donderdagavond het proefproces tussen het Platform Verslavingszorg Katwijk en een groep jongeren. Aanklacht was dat het platform doelbewust verkeerde voorlichting zou hebben gegeven over de gevaren van xtc om de jongeren bang te maken. Rechter B. Sluijters bepaalde dat er van opzet geen sprake was, maar vond wel dat het platform zijn informatie te sterk had aangezet en veroordeelde tot rectificatie. Het proces was gebaseerd op een ‘flyer’ die het platform deze zomer verspreidde. Daarin stond dat de drug de hersenen vernietigt en het geheugen en het concentratievermogen aantast.

Ook schreef het platform dat door het gebruik van meer dan vijftig pillen blijvende lichamelijke schade zou optreden, ongeacht het tijdpad waarin de drugs werden ingenomen. Tot slot zou de gebruiker volgens de flyer vaak of altijd aan depressies lijden.

De rechter oordeelde dat de invloed op het geheugen en concentratievermogen in het proces voldoende werden onderbouwd en veegde de andere drie punten van tafel. Sluijters vond dat het platform zeker moest waarschuwen voor de gevaren van xtc-gebruik, ook als de risico’s niet 100 procent vast staan.

Een aantal uitspraken op de flyer voert echter te ver, vindt de rechter. Een rectificatie is dan volgens hem ook op zijn plaats. Bovendien moet het platform van de rechter een nieuwe, duidelijke tekst publiceren, die in overleg met de jongeren wordt opgesteld.

Een woordvoerder van de jongeren liet achteraf weten dat de rechter een duidelijke uitspraak heeft gedaan. ,,Daar gaan we snel mee aan de slag. Dat geldt voor beide partijen, want hoewel het een proefproces betreft, hebben we van tevoren afgesproken dat we ons bij de uitspraak zouden neerleggen.”

Het proefproces werd gefaciliteerd door het Platform Verslavingszorg Katwijk, dat op die manier de groeiende onvrede van de Katwijkse jongeren over de voorlichting poogde te kanaliseren. Voorzitter Moolenburgh van het platform: ,,Bovendien konden we zo de aandacht vestigen op een probleem waar meer instanties mee kampen, namelijk het ontbreken van eenduidige informatie over de gevolgen van xtc-gebruik.” Om het belang van de discussie te onderstrepen verleenden rechter, advocaten en deskundigen gratis hun medewerking.

Advertentie

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×