Hersenschade door migraine

Migraineaanvallen kunnen leiden tot blijvende hersenschade. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben dat in de woensdag verschenen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medisal Association geschreven. Volgens de wetenschappers is er op MRI-scans meer schade te zien in de kleine hersenen naarmate een patiënt vaker migraineaanvallen heeft gehad. De kleine hersenen sturen onder meer de fijne motoriek. Of die schade ook leidt tot een verslechtering van die motoriek, wordt onderzocht.

,,Het beeld van migraine als een vervelend, maar voorbijgaand verschijnsel moet in ieder geval op de helling”, aldus de onderzoekers. Ze pleiten voor meer onderzoek naar de oorzaken van de schade en de ontwikkeling van middelen om die te voorkomen.

Prof.dr. M. van Buchem en M. Kruit zagen dat infarcten in de kleine hersenen zeven keer vaker voorkwamen bij migrainepatiënten. Bij de patiëntengroep met minimaal één migraineaanval per maand, die gepaard ging met aura, was zelfs sprake van een zestien keer zo hoge kans. Aura is een verstoring van de zintuiglijke waarneming.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 435 mensen uit Maastricht en Doetinchem, geselecteerd uit een groot bevolkingsonderzoek naar migraine. Onder hen waren migrainepatiënten en mensen zonder migraine.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×