Maase en mannenploeg verlengen titel

Bij het Nederlands kampioenschap veldlopen in Holten zijn zowel Kamiel Maase als de mannen van Leiden Atletiek opnieuw Nederlands kampioen geworden. Hoewel hij zich deze week niet optimaal voelde was Maase sterk genoeg om zijn naaste belagers Koen Raymaekers en Marco Gielen van zich af te schudden op het lastige parcours nabij de Holterberg. Met een tijd van 36.44 over de 12000 meter werd Kamiel voor de 6e maal in 8 jaar Nederlands veldloopkampioen. In 1999 en 2000 moest hij verstek laten gaan vanwege blessure en ziekte.

Robert Smits was zoals verwacht de tweede Leiden Atletieker op de lange cross, maar hij was niet helemaal tevreden met zijn 14e plaats. In de slotronde passeerde hij enkele concurrenten maar moest deze winst vanwege een opspelende buikspier weer prijsgeven. IJzersterk was weer het optreden van Tim Brouwer de Koning. Met zijn routine wist hij de race weer perfect in te delen en schoof op naar een 18e plaats op de finishlijn. Met René van Dijke op een 27e en Edgard Creemers op een 36e plaats behaalden de Leidse atleten voldoende punten om opnieuw clubkampioen te worden. Door de voortdurende plaatswisselingen was het tot bij de prijsuitreiking onduidelijk of het goud naar Prins Hendrik uit Vught of toch weer naar Leiden Atletiek zou gaan.

Met een 37e plaats voor Ralph Apeldoorn, een 38e voor Jaco Luijendijk en een 47e voor Stefan Hulisz in een veld van 85 finishers toonde Leiden Atletiek opnieuw aan over een echte crosscultuur te beschikken. En dat niet alleen op de lange cross bij de mannen, want met meer dan 30 deelnemers in totaal was de afvaardiging uit Leiden ruimschoots de grootste.

Bij de veteranen behaalden Jan Kortekaas een 6e plaats bij de mannen 40+ en Dré de Wit een 7e plaats bij de 55+ers. B-junioren Roel van Opdorp en Nieneke van den Akker werden in hun leeftijdscategorie respectievelijk 13e en 14e. Bijzonder knap was de 10e plaats van Anneke de Wolff bij de vrouwen senioren. Hoewel ze startgerechtigd is bij de veteranen, streed de Wolff mee met de sterkste vrouwen van Nederland. Door het niet starten van Claartje Raedts vanwege ziekte, misten de Leidse dames een sterke troef voor het clubklassement. Op de korte cross stonden maar liefst 12 Leiden Atletiekers aan de start. Na twee korte ronden door de zware modder en één grote ronde door het Holtense bos was Pieter van der Luijt met een 20e plaats de snelste.