Veegploegen Binnenvest nu ook in Haarlemmerstraat

Sinds mei 2003 trekt drie keer per week een veegploeg van Stichting de Binnenvest de binnenstad van Leiden in. Gehuld in opvallend oranje werkkleding, vegen zij de straten nog eens extra schoon. In de veegploeg zitten mannen en vrouwen die om allerlei redenen momenteel geen huis hebben. Stichting de Binnenvest kent hen via het Slaaphuis of de dagopvang Het Dienstencentrum.

Met het initiatief wil de Binnenvest bereiken dat de groep deelnemers een actieve daginvulling krijgt en een bijdrage levert aan een schonere binnenstad. Zij hoopt daarmee een positiever beeldvorming te creëren rondom deze groep van “dak en thuislozen” en hen op weg te helpen om bepaalde zaken in het leven weer op te pakken.

Uit de evaluatie van het eerste jaar blijkt dat dit gelukt is. Het feit dat de groep zichtbaar aan het werk is heeft al een veel positiever uitstraling dan het voor menig bezoeker van de binnenstad storend en intimiderend rondhangen. Dat de straten en pleinen daarbij dan ook nog eens schoner worden is helemaal winst. De enthousiaste reacties die de deelnemers aan de veegploeg ontvangen sterkt hen in de inzet. In het eerste jaar is het aantal aanmeldingen voor de veegploeg dan ook meer dan goed te noemen.

Na enige aarzeling aan het begin van de proef, juichen winkeliers uit de binnenstad het initiatief inmiddels meer dan toe. Daarom is besloten vanaf zaterdag 17 april ook de Haarlemmerstraat in de schoonmaakronde mee te nemen. Om 14.00u wordt dit gevierd door de symbolische ‘eerste bezem’ door de Haarlemmerstraat te halen. Vanaf 17.00u verzamelen de veegploegen in het Slaaphuis aan de Boommarkt waar zij als dank voor hun inzet in de afgelopen maanden door de winkeliers worden getrakteerd op een drie gangen diner.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×