Kamp blijft bij sluiting Valkenburg en verkoop Orions

Minister Kamp (defensie) wil zijn plan om marinevliegkamp Valkenburg te sluiten en tien Orion-vliegtuigen te verkopen doorzetten. Dat schrijft de Telegraaf. De bewindsman ziet geen alternatieven in mulitinationale patrouillevliegtuigen en civiele exploitatiemogelijkheden van Valkenburg. Kamp beklemtoonde woensdag in de Tweede Kamer de noodzaak de krijgsmacht te verkleinen. Sluiting van Valkenburg en de verkoop van de verkenningsvliegtuigen leveren hem een besparing van honderden miljoenen euro’s op.

De coalitiepartijen CDA en VVD verweten de minister dat het nog lang niet zeker is dat Duitsland en Portugal de Orions zullen kopen. Momenteel is er alleen een intentieverklaring met de Duitsers. In oktober zal het Duitse parlement naar verwachting een beslissing nemen. VVD-minister Kamp reageerde dat de Kamer eerst met de verkoop akkoord moet gaan. De minister kreeg steun van oppositiepartijen PvdA en GroenLinks.

Na de “grootste operationele ingreep” (11.700 formatieplaatsen minder) zal er dit jaar volgens Kamp sprake zijn van een stijging van het investeringsniveau voor Defensie. “Ik mag uitgeven wat ik wil uitgeven”, zei Kamp. “Ik ga er in dit kabinet zelfs iets op vooruit.” Niettmin vond de minister de bezuiniging “pijnlijk”.

Kamp meent dat er voldoende mogelijkheden zijn voor de luchtverkenning aan de Nederlandse kust en bij de Nederlandse Antillen, waarvoor Orions vaak worden ingezet. Hij stelde dat de bestrijding van onderzeeboten, een ander specialisme van de Orion, geen prioriteit is. Tijdens een hoorzitting had Clingendael-hoogleraar De Wijk de suggestie gedaan Orions aan te wenden om de “gordel van instabiliteit rond de evenaar” te controleren.

CDA, VVD, SGP en ChristenUnie bleven zich afvragen of de onderzochte alternatieven niet beter waren. Met de gemoderniseerde Orions heeft Nederland, naar de mening van het Kamerlid Kortenhorst (CDA) immers “de beste ogen van de NAVO”.

Geen categorie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×