Rechter voelt zich onbegrepen

De Nederlandse strafrechter voelt zich onbegrepen. Hij heeft een belabberd imago en dat is vooral de schuld van de pers. Dit blijkt uit het vanmorgen in Leiden gepresenteerde boek ‘Het maatschappelijk oordeel van de strafrechter’. De pers laat geen kans onbenut om het (vermeende) falen van de rechtspraak breed uit te meten, maar maakt zelf eveneens veel fouten. Het ontbreekt rechters aan mogelijkheden om zich adequaat tegen de journalistiek te verweren.

In het boek onderzoeken wetenschappers onder meer het algemene beeld en de verwachtingen die de rechter en samenleving over en weer van elkaar hebben. De gevoelens en ervaringen van de rechters werd gepeild in een aantal groepsdiscussies, waaraan in totaal 28 rechters deelnamen.

Van het beroerde imago liggen de magistraten niet echt wakker, omdat dit volgens hen vooral het gevolg is van een kennisachterstand bij het grote publiek. Het zegt meer over het functioneren van de media dan over het functioneren van de rechter, vinden zij. Vervelender wordt het wanneer er op de man wordt gespeeld. Sommigen menen dat het klimaat wat dat betreft sterk verslechterd is. Een bekend voorbeeld is de kritiek op een van de rechters die de zaak tegen de moordenaar Volkert van der G. behandelde.

Ook commentaar uit de hoek van de politiek en het openbaar bestuur vinden rechters ,,ontoelaatbaar, ongepast en riskant”. Het tast de onafhankelijkheid van de rechter aan. Toch hebben rechters weinig last van druk van buitenaf. Zij nemen kennis van geluiden uit de samenleving maar laten zich er niet door van de wijs brengen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×