N11 tussen Leiden en Bodegraven klaar

De Randstad is binnenkort een belangrijke verkeersader rijker. Het betreft rijksweg N11, waarvan de laatste schakel is aangelegd en daarmee een vierbaansverbinding vormt tussen de A4 bij Leiden en de A12 bij Bodegraven. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat verricht zaterdag de opening van het laatste gedeelte tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Dinsdag 18 mei gaat dit deel open voor verkeer. De eerste schakel, het stuk tussen Leiden en Alphen, is in 1999 in gebruik genomen.

De N11 is een project van de lange adem geweest. Al in 1978 zijn de eerste schetsen op papier gezet. Toch is de aanleg uiteindelijk nog voorspoedig verlopen, want volgens de toenmalige plannen zou de verbinding pas in 2010 gereed zijn. Dankzij inspanningen en bijdragen van provincie, lokale overheden en de Kamer van Koophandel is tijdwinst geboekt. Daardoor is de aanleg van de laatste schakel tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven versneld. Met dit deel was een bedrag van in totaal 65 miljoen euro gemoeid. ,,En dat is conform het bedrag dat we hadden gebudgetteerd”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Voor de N11 zijn enkele voor Nederland bijzondere technieken gebruikt. Het fundament is ontworpen om verzakking in de drassige veenbodem te voorkomen en voor het eerst is speciaal EME-asfalt gebruikt. Dit asfalt stamt volgens Rijkswaterstaat uit Frankrijk. Het kenmerkt zich door een hoge duurzaamheid en dat moet op termijn zorgen voor lage onderhoudskosten.

Tussen de nieuwe rijksweg en de spoorlijn Leiden-Utrecht is verder een moerasachtige strook aanlegd van 17 kilometer lang en 30 meter breed, waarin waterpartijen en droge ruigte elkaar afwisselen. Dit stuk is bedoeld als ecologische verbindingszone.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×