Bijeenkomst voor ouders van een homoseksueel kind

Het COC Leiden organiseert op 5 juni een bijeenkomst voor ouders die een homoseksueel kind hebben. “Als homo’s elkaar ontmoeten, dan kunnen hun ouders dat ook. En daar is alle reden voor. Bij homo-emancipatie denken we vaak aan jongeren die problemen hebben om uit de kast te komen. Maar hoe zit het met hun ouders? Ook zij zitten met allerlei vragen en weten niet altijd de juiste personen te vinden met wie zij over hun emoties, twijfels en vragen kunnen hebben,” aldus het COC.

Op zaterdag 5 juni kunnen ouders met andere ouders praten over hoe zij omgaan met de homo- of biseksualiteit van hun dochter of zoon. Naar schatting 8% van de Nederlanders is homoseksueel. Dan kan je ook aannemen dat ongeveer één op de tien ouders een homoseksueel kind heeft.

Hoe geaccepteerd homoseksualiteit ook mag lijken, als het je eigen kind aangaat wordt het wel even anders. Hoe ga je als ouder om met de verwachtingen die je hebt van je kind, je zorgen om zijn of haar toekomst, en hoe vertel je het aan je vrienden of familieleden? Voor veel ouders is het even schrikken als ze horen dat hun zoon of dochter homoseksueel is. Dat is niet erg – het is juist een goed teken. Ouders willen dat hun kinderen gelukkig zijn. ‘Maar zijn ze dat wel?’, blijft de vraag.

Verhalen van eenzame of juist extreem extravagant feestende homoseksuelen zijn bepaald geen antwoord op de vragen. ‘Zou mijn zoon of dochter ook zo worden?’ Deze vraag komt meestal op als een kind zelfstandig wordt en steeds minder gaat delen met de ouders. Al te veel vragen kan zelfs tot nog minder contact leiden. Op de middag voor ouders kunnen ouders alle denkbare vragen stellen aan andere ouders en een aantal deskundigen.

Karel Roest (55) uit Alphen aan den Rijn en vader van drie zonen heeft vorig jaar zo’n middag van het COC Leiden meegemaakt. ‘Ik had geen zin om met andere ouders over mijn kinderen te praten. Ik houd niet zo van die praatgroepjes. Maar mijn vrouw wilde er graag naartoe. De middag voldeed niet aan mijn verwachtingen. Het was juist ontzettend leuk en boeiend om te zien hoe andere ouders met de homoseksualiteit van hun kind omgaan. Ik heb er veel aan gehad’. ‘Ik dacht dat ik nooit problemen had met homoseksualiteit, maar toen mijn zoon me vertelde dat hij zo was, wist ik even niet waar ik het moest zoeken. Ik heb mijn zoon daar ontzettend veel pijn mee gedaan. Ook haalde ik mij de vreselijkste visioenen voor als ik dacht hoe zijn leven eruit kon zien. Daarna voelde ik mij vreselijk schuldig over hoe ik hem op zo’n gevoelig moment heb laten vallen. Ik wist niet wat ik moest doen. Sinds ik op en bijeenkomst andere vaders met een homoseksueel kind heb gesproken, kijk ik er heel anders naar. Ik kan er nu relaxter mee omgaan.’

Bij de meeste ouders speelt er meer dan vragen over het geluk van hun kind. Meer dan de helft van de ouders heeft bijvoorbeeld in mindere of meerdere mate een schuldgevoel. ‘Heb ik misschien iets fout gedaan tijdens de opvoeding?’ Dat gevoel is soms moeilijk opzij te praten. De ervaring is dat niets effectiever is om hierover met andere ouders te praten.

Marianne (44) is moeder van een dochter in Noordwijk. ‘Het is alsof ik altijd al had vermoed dat mijn dochter niet was zoals de andere meisjes. Ik vond het een opluchting toen ze het me uiteindelijk vertelde. Later kwelde mij steeds de vraag wat ik toch fout had gedaan toen ze klein was. Ik dacht dat ik de enige was met deze schuldvraag, totdat ik andere ouders sprak op een bijeenkomst van het COC. Ik heb aan die dag ook nog een paar goede vrienden overgehouden.’

Dit initiatief is uniek in Nederland. Gerda (49) uit Ede: ‘Vorig jaar hoorde ik toevallig dat deze dag werd georganiseerd door het COC Leiden. Ik ben er meteen naar toe gegaan. Het was een hele bijzondere middag voor me. Sindsdien speur ik alle websites af of er elders in Nederland ook bijeenkomsten voor ouders worden georganiseerd. COC Leiden blijkt de enige! In kan het alle ouders met een homoseksueel kind aanraden. Het is geen zware kost of moeilijk gedoe, maar je vindt op die middag wel een erkenning van de vragen waar je zo lang mee rondloopt’

De bijeenkomst wordt gehouden in De Regentenkamer, Oude Vest 159a in Leiden en duurt van 13.30 uur tot 17.00 uur. De middag is gratis.

Aanmelden kan via voorlichting@cocleiden.nl of 06-20414039 (u wordt teruggebeld als u een bericht inspreekt). De Regentenkamer is drie minuten lopen van de parkeerplaatsen op de Langegracht (bij de Digros) en Hooigracht (bij de Albert Heijn). Meer informatie bij Ruud Rakers, tel.06-20414039, of op www.cocleiden.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×