Internationaal anti-EU festival in Leiden

Eurodusnie organiseert op 5 juni een internationaal anti-EU festival in Leiden. Met het oog op het aanstaande voorzitterschap door Nederland van de EU, en de Europese verkiezingen, zullen tegenstanders van de Europese Unie een dag lang discussiëren en presentaties beluisteren over verschillende beleidsgebieden van de Europese Unie. Het festival wordt georganiseerd door anarchistisch collectief Eurodusnie, dat werd opgericht aan de vooravond van het vorige Europese voorzitterschap van Nederland, in 1997. Ook op vijf juni: een verkiezingsdebat op het Stadhuisplein onder leiding van burgemeester Lenferink.

Het anti-EU festival draagt als titel “The European Union, democracy and new forms of resistance”. Eurodusnie staat al jaren bekend als een fel tegenstander van de Europese Unie. Het Leidse collectief verwerpt het ‘overheersende neoliberale karakter van de EU’, alsmede de sterke centralisatie van macht die gepaard gaat met de verdergaande Europese eenwording.

Eurodusnie publiceerde onlangs een speciaal tijdschrift over de EU, genaamd “Geen Paniek!” en voert thans een landelijke campagne in het kader van de Europese verkiezingen van 10 juni onder het motto “Stem tegen de EU, stem blanco!”. In de afgelopen weken zijn tienduizenden posters, stickers en folders met deze boodschap door het land verspreid.

Tal van bekende en minder bekende eurosceptische ‘deskundigen’ uit binnen- en buitenland zijn te gast tijdens het anti-EU festival van 5 juni. Een kleine greep: Kees Kodde, voorzitter van Friends of the Earth Europe; Steve McGiffen, redacteur van het linkse ‘Spectre’ magazine; Kartika Liotard, SP-kandidaat voor het Europarlement; Ben Hayes, onderzoeker bij de in Londen gevestigde organisatie Statewatch; Barbara Smedema, anti-militaristisch activiste, André Fontaine, vakbondsactivist uit Wallonië, en Sander van Bennekom, lobbyist voor Novib/Oxfam. Uiteenlopende Europese beleidsterreinen als migratie, burgerrechten, arbeidsbeleid, democratie en onderwijs zullen onderwerp zijn van discussie. Het slotdebat gaat over de vraag : kan de Europese Unie hervormd worden, of moet zij worden afgeschaft?

Het festival vindt plaats in Het Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a. De toegang is vrij, maar van te voren aanmelden is gewenst. ’s Avonds wordt het festival afgesloten met een open lucht concert in ‘Vrijplaats Koppenhinksteeg’ met de bands Mala Vita (patchanka, NL), Ambrassband (brass, B)en WAK (ska, F).

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×