Hessing: Financiële autoriteit zijn van het OV is niet leuk

De gemeente Leiden dreigt de busexploitatieoverdracht aan de provincie niet te kunnen doen zonder er een financieel tekort aan over te houden. Dat maakte wethouder Hessing donderdag bekend tijdens de commissievergadering Economie & Verkeer. Het tekort ligt momenteel op 2,5 miljoen euro; zo’n anderhalf miljoen euro meer dan het bedrag dat Hessing in april voorspelde. Het College had toen nog niet de beschikking over de exacte cijfers. De provincie neemt echter alleen de bussen over – niet het tekort. “Alle tekorten in 2004 blijven voor rekening van de gemeente”, aldus Hessing.

“Het is leuk om te mogen bepalen hoe de busroutes lopen in Leiden, maar de financiële autoriteit zijn van het OV is niet leuk”, verzuchtte de wethouder donderdag. De gemeenteraad begrijpt dat Hessing heel graag de financiering gauw weer op orde wil hebben, maar zou het jammer vinden als er in de dienstregeling geschrapt moet worden om dat voor elkaar te krijgen.

Zover komt het wellicht echter niet, omdat de provincie eventueel met subsidies kan bijspringen. Bovendien zou het schrappen van dienstregelingen zo kort voor de overdracht moeilijk haalbaar zijn en onvoldoende geld besparen. “Alleen als de provincie met subsidiëring komt, hoeven we sowieso niets in de dienstregeling te beperken”, concludeert Hessing. Daarmee impliceert hij eigenlijk dat Leiden met een groot financieel tekort zit als de provincie geen helpende hand biedt.

Leiden ov


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×