Verliefd & Verloren - dieren op vrijersvoeten in Naturalis

Vanaf vandaag tot en met 9 januari 2005 presenteert Museum Naturalis in Leiden de tentoonstelling Verliefd & Verloren – dieren op vrijersvoeten.

In een unieke, inspirerende show tonen dieren hun verleidingskunsten met gedrag, geluiden, geuren en kleuren. De bezoeker leert op een interactieve manier hoe dieren kunnen flirten en welke gevaren ze daarbij lopen.

Er zijn meer dan 100 dieren te zien; een unieke collectie, speciaal samengesteld voor deze expositie. Ze presenteren een echte liefdesparade: met de meest schitterende kleuren, met de geur van een bedwelmend parfum, een eerbiedige, ingehouden dans of een uitdagend baltsritueel versieren de dieren elkaar én de bezoeker.

Wie blijft onbewogen bij zulke mooie liefdesboodschappen? De bezoeker kan volop meedoen. Door in de huid, pels of veren te kruipen van de dieren en de liefdessignalen zelf uit te proberen: luid burlen zoals een hert, de codes ontcijferen van het vuurvliegje of het nest van de satijnvogel versieren. De bezoeker leert via interactieve spelletjes, een speurspel, video’s, opgezette dieren en heldere teksten hoe dieren kunnen flirten en welke gevaren ze daarbij lopen. Ook pikt men heel wat wetenschappelijk onderbouwde weetjes op: over bijvoorbeeld feromonen, ultraviolette kleurvlekken en hermafrodieten.

Maar let op! Raak niet verloren. Valsspelers en spionnen liggen op de loer. Insecten, spinnen, vissen en zelfs planten kunnen de verleidingssignalen nabootsen en zo een lekkere maaltijd in hun val lokken. Het mannetje van de tungarakikker bijvoorbeeld, trekt met zijn gekwaak vrouwtjes aan, maar ook vijanden. Een vleermuis vangt net als de kikkervrouwtjes de verleidelijke klanken op en weet zijn prooi te vinden. Verliefd… & Verloren.

Ongetwijfeld doet het verleidingsspel van de dieren bij ons een belletje rinkelen. Ook de mens flirt en versiert op basis van niet-verbale signalen. En daar speelt regisseur Frédéric Fonteyne mee. Hij creëerde een filmische knipoog vol zwoele blikken, verleidelijke lachjes en danspassen van de Homo sapiens afgewisseld met kleuren, geuren, geluiden en parades uit het dierenrijk.

Verliefd & Verloren is een gezamenlijke productie van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen in Brussel, het Muséum National d’Histoire Naturelle in Parijs en het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden. Voordat de tentoonstelling naar Naturalis kwam was deze te bezichtigen in Brussel onder de naam Fatal Attraction. Daar was de tentoonstelling een groot succes met 100.000 bezoekers. Na Naturalis zal de tentoonstelling verhuizen naar Parijs.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×