Pvda wil woonboot aan Schelpenkade kwijt

“Hoe kan het dat de gemeente een ligplaatsvergunning heeft verstrekt aan een enorm woonschip aan de Schelpenkade?” Die vraag houdt de Pvda-fractie al weken in haar greep. Omdat wethouder Buijing na drie weken nog geen antwoord op die vraag had gegeven, zette de Pvda de woonboot donderdagavond als extra punt op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Omdat de partij het enorme gevaarte kwijt wil en bovendien wil voorkomen dat er nog meer ligplaatsvergunningen worden afgegeven voor te grote boten, diende de partij een motie in. Daarin wordt het college opgeroepen de verordening aan te passen en alle nieuwe aanvragen voor vergunningen voor boten die breder zijn dan drie meter op te schorten tot na de evaluatie van de vier jaar geleden vastgestelde woonbotenverordening. Die evaluatie moet dan op korte termijn plaatsvinden.

De Pvda stelt dat de boot niet in het stadsbeeld past en bovendien een gevaar is voor de scheepvaart. “De boot is 5,54 meter breed en komt tot over de helft van de doorvaart. Daardoor wordt het zicht belemmerd en dat levert gevaarlijke situaties op,” zo betoogde fractievoorzitter Conny Broeyer van de Pvda. Ook de uitstekende betonnen bak waar de boot op gebouwd is, kan geen genade vinden in de ogen van de Pvda die wil dat de boot verplaatst wordt naar een plek waar hij minder uit de toon valt. De motie werd ondersteund door het CDA en Leefbaar Leiden. GroenLinks steunde niet de motie maar noemde het wel onbegrijpelijk dat de A.R.K. (de vroegere welstandscommissie) de ligplaats heeft goedgekeurd. Fractievoorzitter van Hees: “Dit mag nooit meer gebeuren, maar deze motie lost het probleem niet op”.

Dat vond ook wethouder Buijing die de motie onuitvoerbaar noemde. Wel was ook hem inmiddels duidelijk geworden dat de boot vier centimeter breder is dan toegestaan. Bovendien ligt de boot waarschijnlijk te ver uit de kant, waardoor hij nog meer uitsteekt. Buijing: “We hebben het vermoeden dat de boot daar niet past en dan moeten we dus de wet handhaven. Als blijkt dat de boot inderdaad te groot is, moeten we in overleg met de bewoner een oplossing zoeken”. Ook hij wil de ligplaatsenverordening binnenkort met de raad evalueren en daar meteen de bouwsels op de wal in betrekken.

D66, de ChristenUnie en de VVD willen naar aanleiding van dit voorval de woonbotenverordening wel snel evalueren, maar niet op basis van één geval een algemene beleidswijziging doorvoeren. In zo’n snelle evaluatie evaluatie kon uiteindelijk ook de Pvda zich vinden. De partij houdt de motie voorlopig aan.

Leiden woonkasteel


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×