Diaconessenhuis: 2003 was onstuimig en onvoorspelbaar

Het jaar 2003 van het Diaconessenhuis Leiden was onstuimig en onvoorspelbaar. Dat blijkt uit het jaarverslag. Er treden bijvoorbeeld grote schommelingen op in de productieontwikkeling, waardoor het moeilijk werd grip te houden op de financiële situatie. Door meer aandacht te geven aan opnameplanning en vooral door een aantal meevallende omstandigheden, wordt het jaar financieel afgesloten met een voordelig saldo. Een hoogtepunt is de officiële opening van de nieuwbouw van het beddenhuis.

Net als in voorgaande jaren behandelt het ziekenhuis steeds meer patiënten. Ondanks een groei, nemen de wachtlijsten over het algemeen maar beperkt af, ook al zijn diverse initiatieven genomen om deze juist weg te werken. De MRI werd in de avonduren opgesteld, en bij besnijdenis bij kinderen, scheelzien en hartritmestoornis vinden extra inhaalslagen plaats. De in april in gebruik genomen eigen hartcatheterisatiekamer draagt bij aan een hogere productie bij cardiologie.

In november startte het Diaconessenhuis met een nieuw behandelcentrum. Al snel is een groei van het aantal dagopnamen het resultaat. Met de realisatie van dit project werd de tweede fase van het zogenaamde transformatieproject afgesloten. Verder introduceerde het ziekenhuis een flexibel opnamebeleid. Hierdoor kunnen patiënten van een bepaald specialisme ook op andere afdelingen opgenomen worden.

In het verslagjaar worden voor het eerst bijeenkomsten met het cliëntenberaad georganiseerd. Vooruitlopend op een marktgerichte financiering in de toekomst, maakt het ziekenhuis als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland productieafspraken voor een tweetal DBC’s (Diagnose Behandel Combinaties) voor knie- en heupoperaties.

In juni 2003 vond de officiële opening van de nieuwbouw van het beddenhuis plaats door de burgemeester van Leiden. Hiermee werd een periode van ongeveer 14 jaar voorbereiden en bouwen afgesloten. In 2004 zullen de poliklinieken uitgebreid en gerenoveerd worden en zal de keuken omgevormd worden tot een compactkeuken.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×