Zondag werd het pand van de voormalige coffeshop Bebop in de Herenstraat gekraakt. (Foto: Chris de Waard).

Voormalige coffeeshop aan Herenstraat gekraakt

Vandaag de intitiatiefnemers van een nieuw project in Leiden het pand aan de Herenstraat 33 gekraakt. Sinds het verdwijnen van coffeeshop Bebop, een paar jaar geleden, staat het pand leeg. Volgens de krakers staat het pand al tijden te koop als ‘beleggingspand.’ “Speculatie met vastgoed is op geen enkele manier goed voor de stad,” aldus de krakers die in het pand een ‘vrije software werkplaats’ willen inrichten.

Naast een woonfunctie willen de krakers in het pand de ‘eerste vrije software werkplaats inLeiden’ openen. Deze werkplaats wordt gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in open source software. Het project gaat ‘de Zandbak’ heten. De ruimte zalworden ingericht met computers die op open source software zullen werken.

“In tegenstelling tot het monopolistische en commerciële Windows-programma, kan iedereen bijdragen leveren aan open source software. Waar commerciële bedrijven op elke ‘vinding’ eenpatent willen leggen, ligt bij open source software juist de nadruk op het delen van kennis en het in samenwerking tot stand brengen van dingen. Het leuke is dan ook dat Linux ook technisch gezien superieur is aan Windows,” zo schrijven de krakers in een verklaring. Op termijn willen de initiatiefnemers ook (laagdrempelige) cursussen aan gaan bieden.

Naast de open source ‘werkplaats’ zal de Kraakgroep Leiden het kraakspreekuur nieuw leven inblazen in het nieuwe kraakpand.

Advertentie

Leiden Coffeeshop herenkraak


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×