Voormalige coffeeshop aan Herenstraat gekraakt

2

Vandaag de intitiatiefnemers van een nieuw project in Leiden het pand aan de Herenstraat 33 gekraakt. Sinds het verdwijnen van coffeeshop Bebop, een paar jaar geleden, staat het pand leeg. Volgens de krakers staat het pand al tijden te koop als ‘beleggingspand.’ “Speculatie met vastgoed is op geen enkele manier goed voor de stad,” aldus de krakers die in het pand een ‘vrije software werkplaats’ willen inrichten.

Naast een woonfunctie willen de krakers in het pand de ‘eerste vrije software werkplaats inLeiden’ openen. Deze werkplaats wordt gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in open source software. Het project gaat ‘de Zandbak’ heten. De ruimte zalworden ingericht met computers die op open source software zullen werken.

“In tegenstelling tot het monopolistische en commerciële Windows-programma, kan iedereen bijdragen leveren aan open source software. Waar commerciële bedrijven op elke ‘vinding’ eenpatent willen leggen, ligt bij open source software juist de nadruk op het delen van kennis en het in samenwerking tot stand brengen van dingen. Het leuke is dan ook dat Linux ook technisch gezien superieur is aan Windows,” zo schrijven de krakers in een verklaring. Op termijn willen de initiatiefnemers ook (laagdrempelige) cursussen aan gaan bieden.

Naast de open source ‘werkplaats’ zal de Kraakgroep Leiden het kraakspreekuur nieuw leven inblazen in het nieuwe kraakpand.

Delen

2 reacties

 1. Het stimuleren van het gebruik van programmatuur met een open broncode is lovenswaardig. De gemeente Leiden zou het voorbeeld van pakweg Haarlem en München moeten volgen en zelf dergelijke software gaan gebruiken. Afgezien van bedenkingen tegen de bijna monopoliepositie van Micro$oft, het is veiliger en bespaart veel geld. Ik begrijp niet dat er in Leiden hierover nog geen motie is ingediend, dat is in Haarlem wel gebeurd. Wellicht heeft Leiden geen deskundigen in de raad.
   
  Uit de Automatisering Gids:
  “De gemeenteraad van München heeft gisteren definitief besloten de ongeveer 13.000 bureaucomputers en bijbehorende servers te migreren naar het Linux-platform. De keus, die vorig jaar in eerste instantie al veel stof deed opwaaien omdat Microsoft ook met forse kortingen geen voet aan de grond kreeg, wordt nu gevolgd door een aanbestedingsprocedure.
  IBM en Novell/Suse hebben München ervan overtuigd dat er een goed open-source-platform mogelijk is voor alle gemeentemedewerkers, maar zullen in de aanbesteding gezelschap krijgen van een keur aan bedrijven die de werkelijke invoering van specifieke producten willen doen. Voor het project is een budget van ongeveer 40 miljoen dollar beschikbaar.
  Het project, dat in oktober van start moet gaan, zal verschillende fases kennen. Allereerst worden alle NT-systemen voorzien van OpenOffice en Mozilla. Dan kunnen de 7000 Office-macro’s voor bijvoorbeeld kostendeclaraties et cetera worden omgezet en gecentraliseerd. Daarna komt de feitelijke migratie van Windows-pc’s naar Linux aan de beurt. In 2007 en 2008 worden dan ook nog eens de zwaardere toepassingen aan het nieuwe platform aangepast.”
   
  Zie ook: <http://www.oedp-muenchen.de/stadtpolitik2003/20031106.html> (je kunt er n.b. EU-geld voor krijgen)
   
  Laat ze dus maar lekker knutselen in de Herenstraat, totdat er een bestemming voor het pand is gevonden. Maar ook dan geen nood, er staat genoeg leeg in Leiden.
   
 2. René Dentener op

  Voor de fijnproevers van open source projecten bij lokale overheden hierbij de volgende link van het programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid (OSOSS):

  http://www.ososs.nl/index.jsp

  Daar is bijvoorbeeld een succesvol uitgevoerde omschakeling naar open source software te zien in de gemeente Woerden. Systeembeheerders van gemeenten kunnen trouwens tijdelijk uitgeleend worden aan het OSOSS programma voor een relevante opleiding, waarna zij weer teruggeplaatst worden bij hun gemeente waar zij werkzaam zijn. Wellicht een idee voor de portefeuillehouder automatisering van de gemeente Leiden om hier eens mee aan de slag te gaan. In deze tijd van bezuinigingen is elke besparing op het dure besturingssysteem Microsoft Windows Server en aanverwante applicatiesoftware natuurlijk meegenomen voor gemeenten die een krap automatiseringsbudget hebben.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline