Leidse daklozen verliezen extra uitkering

Dak- en thuislozen krijgen in Leiden sinds 1998 een ‘woonlastentoeslag’ van 20 procent. Daar komt een eind aan nadat een amendement van de VVD en de PvdA op de gemeentelijke verordening toeslagen en verlagingen in verband met de Wet Werk en Bijstand (WWB), dinsdagavond door een meerderheid van de Leidse raad werd gesteund. Tot groot ongenoegen van Wethouder Wim de Boer van Sociale Zaken. Ook de gemeenteraad zelf leek een beetje overvallen door het voorstel. Vooral het feit dat het mede werd ingediend door de PvdA verraste met name de GroenLinks-fractie compleet. Fractievoorzitter Gerard van Hees: “Erg jammer dat de Pvda dit steunt. Dat had ik niet verwacht”.

Een laatste oproep van Wethouder De Boer, met name richting de PvdA, om dit voorstel toch vooral niet te steunen (“overweeg dan om de toeslag te verlagen van 20 naar 10% maar schaf hem niet af”) mocht niet baten. De Pvda bleef het voorstel steunen. De Boer weerlegde de berichten dat de daklozen-uitkering een aanzuigende werking zou hebben op zwervers uit andere steden. “In 2003 hadden we 183 dak- en thuislozen, nu nog 167. Het aantal daalt dus en dat zelfs tegen de landelijke trend in. Met 60 daklozen is bovendien een traject ingezet om ze te helpen,” aldus De Boer.

Ook D66 en Leefbaar Leiden steunde het stopzetten van de extra uitkering voor daklozen. Bij het CDA stemde alleen de raadsleden Jan-Jaap de Haan en Linda Lieverse voor.

Pvda-fractievoorzitter Conny broeyer vertelt dat haar fractie heeft geworsteld met het voorstel: “Maar we horen zoveel kritiek uit de stad van mensen die met een minimumbedrag rond moeten komen,” zo verdedigt ze het standpunt. “Mensen spreken ons vaak aan op het feit dat ze hard werken en maar moeilijk rond kunnen komen, terwijl ‘die zwervers’ geen huur hoeven te betalen, overlast veroorzaken en nog geld toe krijgen ook.” Collega-fractielid Daan Iken valt haar bij: “Het is gewoon niet uit te leggen”.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×