Claartje Raedts is dolblij met haar bronzen NK-medaille. (Foto: Leiden Atletiek).

Kamiel en Claartje in de prijzen op NK atletiek

Afgelopen weekend werden de Nederlandse atletiekkampioenschappen gehouden op sportcomplex Overvecht in Utrecht. Dat Kamiel Maase opnieuw Nederlands kampioen op de 5000 meter zou worden, daar keek niemand van op. Dat zijn vriendin Claartje Raedts ook op het podium plaats mocht nemen, was een grote verrassing voor de aanwezige familie en fans. Goud en brons was de oogst voor Leiden Atletiek bij de baankampioenschappen.

Na een matig optreden bij een Grand Prix wedstrijd in Lausanne wilde Kamiel Maase meer dan alleen zijn 8e nationale titel. Hij was ook duidelijk uit op een goede tijd en de bevestiging dat hij op het goede spoor zit met het oog op de Olympische Spelen. Halverwege de 5000 meter gaf hij zijn concurrenten Sander Schutgens en Jeroen van Damme het nakijken om te finishen in 13.34.62. Een beste seizoentijd in Nederland en 15 seconden sneller dan in Lausanne. Inmiddels is Kamiel met trainer Bram Wassenaar naar Italië vertrokken om gericht te gaan trainen voor de Olympische 10000 meter op 20 augustus in Athene.

Met de 8e tijd van de 9 deelneemsters was Claartje Raedts bepaald geen medaillefavoriete op de 1500 meter. Na 2 niet al te snelle ronden schoof ze op naar voren en in de slotronde kon ze tot haar eigen verbazing nogmaals aanzetten. Achter Lotte Visschers en Marije te Raa wistClaartje haar 3e plaats vast te houden tot verbazing van de aanwezige familie, trainer en vrienden. En passant verbeterde ze haar eigen persoonlijk record met bijna 3 seconden tot 4.27.69.

Sprintmedailles waren er ditmaal niet voor de Leidse atleten. Martijn Ungerer reikte met 10.59 en 21.76 op de 100 en 200 meter niet tot in de finales. Dat lukte Roel van Ree ook niet op de 200 meter (21.70), maar wel op zijn favoriete 400 meter. In die finale behaalde hij met 47.90 een 5e plaats. Juniore Marina Schoenmakers verbeterde opnieuw haar besteseizoentijd op de 100 meter, maar de 12.43 was niet genoeg voor een plaats in de finale.

René van Dijke liep een goede 3000 meter steeple chase. Met 9.17.53 werd hij 5e in een veld van 13 lopers. De 1500 meter mannen werd in 2 series op tijd gelopen. Edgard Creemers werd knap 4e in de B-serie en zijn tijd van 3.56.41 was goed voor een 10e plaats in totaal. Na vele jaren was Joost La Lau terug op het NK. Na een van hem bekende snelle opening moest de 34-jarige Leidenaar toch terrein prijsgeven op de jongere concurrenten. Hij finishte in 4.05.17 op een 18e plaats.

Olaf Klaver behaalde een 8e plaats bij het kogelslingeren met een afstand van 47.49 meter. Polsstokspringster Maaike Gademan slaagde erin haar persoonlijk record met één centimeter te verbeteren. Haar 3.21 meter was goed voor een 10e plaats.