Europese Botanische meesterwerken in de Hortus

Een witte lelie voor Maria, een bloemkool als teken van hartstocht, laurier als symbool van macht. Het decor van ons dagelijks leven zit vol met bloemen en planten. Maar waar komt die diepere betekenis vandaan? In samenwerking met een aantal Europese botanische tuinen en musea in Italiƫ, Spanje, Portugal en Engeland, werd een lange lijst van 100 planten opgesteld die tussen 1500 en 1700 vaak voorkomen op schilderijen, ornamenten, wandtapijten, botanische tekeningen en houtsneden. Kunsthistorici en botanici werkten met elkaar samen om de wereld achter de afbeelding te achterhalen. Zo ontstond een bron van informatie waarvan de resultaten, en de planten die het Botanisch Meesterwerk vormen, getoond worden in de presentatie in bezoekerscentrum De Wintertuin van de Hortus botanicus.

Twaalf van deze honderd honderd planten worden in de tentoonstelling extra in de schijnwerpers gezet. De plant is het meesterwerk geworden en op de platen staan voorbeelden van bijvoorbeeld schilderijen en wandtapijten waar het botanisch meesterwerk op afgebeeld is.

Als eindproduct van het project ‘European Masterpieces’, werd een cd-rom ontwikkeld, die (zolang de voorraad strekt) gratis verkrijgbaar is bij de entreebalie van de Hortus. Een speciale wandelroute leidt langs de 100 planten in de verschillende tuindelen van de Hortus.

De Hortus botanicus ligt aan het Leidse Rapenburg. De Europese Botanische meesterwerken zijn van 9 juli tot 15 augustus te bezichtigen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×