Open Monumentendagen op 11 en 12 september

Voor de achttiende keer worden in Leiden de Open Monumentendagen gehouden, en wel op zaterdag 11 en zondag 12 september. Dit jaar is het thema “Verdediging en verzet”. Diverse wandel- en fietsroutes voeren langs de monumenten in de stad en de regio. Ook voor de jeugd zijn er activiteiten georganiseerd. Dankzij het winnen van de Bouwfonds Trofee in 2003, kon zelfs een film worden gemaakt over dit thema. De verwachting is dat ruim 20.000 mensen de Open Monumentendagen zullen bezoeken.

Het verhaal van de Leidse verdediging door de eeuwen heen valt af te lezen aan onder andere stadsmuren, poorten, stadswallen en hun herbestemming, het voormalig schutterijterrein en natuurlijk de Burcht, een voor Nederland uniek voorbeeld van een mottekasteel. In totaal zijn 28 panden opengesteld, waaronder de muurtoren ‘Oostenrijck’ aan de Jan van Houtkade. Eén van de oudste monumenten van verdediging is het Gravensteen, gebouwd door de graaf van Holland. De toren werd later gebruikt als stadsgevangenis. Een kijkje in de cellen behoort tijdens de Open Monumentendagen tot de mogelijkheden.

De Open Monumentendagen richten zich niet alleen op verdedigingswerken, maar ook op herinneringen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het Academiegebouw bijvoorbeeld staat symbool voor het verzet van de Leidse universiteit, terwijl in het Natuurhistorisch Museum aan de Raamsteeg onderduikers zich tussen de opgezette dieren schuil hebben gehouden.

In een speciaal voor de Open Monumentendagen gemaakte film, halen zes Leidenaren herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog. De film wordt doorlopend vertoond in het stadhuis.

Ook dit jaar is er weer een kindergids en een uitgebreid jeugdprogramma, geconcentreerd rond de Burcht en het Weeshuis. Kinderen kunnen meedoen aan een circuit van ridderspelen, zoals schildschieten en het kastelenspel. Jeugdtheater Fez verzorgt meespeelvoorstellingen waarin kinderen van zes tot tien jaar samen met ridder Joost de Burcht gaan veroveren. Ook kunnen kinderen zelfstandig een speurtocht maken langs Leidse monumenten die met verdediging te maken hebben.

Het Leidse stadhuis houdt ook dit jaar weer zijn open dag, met onder andere rondleidingen door raadsleden, een informatiemarkt in de burgerzaal en activiteiten voor de kinderen. In Leiderdorp voert de fietsroute langs herinneringen aan de Romeinse voorgeschiedenis en wordt gewezen op de Spaanse schansen en het hoofdkwartier tijdens het beleg van Leiden. In Zoeterwoude zijn op zaterdag twee tentoonstellingen te bezichtigen.

Het volledige programma met uitgebreide beschrijvingen en foto’s van alle opengestelde panden, is te vinden op de internetsite van de Open Monumentendagen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×