Deputy Executive Mayor Desmond Halley.

Desmond Halley overleden

Plaatsvervangend burgemeester Desmond Halley van Leidens zusterstad Buffalo City is op zijn kantoor op het Stadhuis plotseling overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Halley zette zich in voor verschillende burgerbewegingen, die betere woonomstandigheden in de zogenaamde ‘townships’ voor zwarten en kleurlingen wilden. In 1995 werd hij onder de zwarte burgemeester Lulamile Nazo gekozen tot Deputy Executive Mayor. Halley was sterk voorstander van de stedenband tussen Leiden en Buffalo City en was daarom vanaf 1996 vaak in onze stad te vinden.

Bovendien had Halley een groot aandeel in het opzetten van de allereerste woningbouwvereniging van Zuid-Afrika en de bouw van het door deze vereniging te beheren complex portiekwoningen, een project dat met steun van Leiden en Den Haag werd gerealiseerd.

“Halley will be remembered for his role in the formation of the housing association of East London in 1998”, schrijft The Buffalo City Daily Dispatch, “which sealed multi-million rand housing development agreements with The Netherlands”.

Tijdens de begrafenis van Halley op 9 augustus, zal Leiden wordt vertegenwoordigd door oud-wethouder en oud-gemeenteraadslid Jan Laurier, die jarenlang nauw contact had met de overledene en zijn vrouw Angeline.

Desmond Halley werd 49 jaar. Hij laat een vrouw en drie kinderen na.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×