Cursus fietsdiefstal voor studenten

De Fietsersbond start deze week weer met de jaarlijkse voorlichtingsacties over fietsdiefstal. In het hele land krijgen nieuwe studenten les van een ‘fietsendief’. Deze praktijkdocent laat zien op welke manier hij sloten kraakt, welke fietsen een makkie zijn en welke wat moeilijker tot bijna onmogelijk te stelen zijn. Doel is dat de studenten hun fiets beter beveiligen. De Fietsersbond waarschuwt ook tegen de aankoop van ‘gestolen fietsen’. “Wie met een als gestolen geregistreerde fiets betrapt wordt, staat een fikse boete van 100 tot 400 euro te wachten. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets”, aldus de Fietsersbond in een informatieve folder die in een grote oplage gratis verspreid wordt. De Fietsersbond hoopt dat door betere voorlichting studenten hun eigen fiets langer houden, geen fietsen gaan helen en daardoor de vicieuze cirkel van fietsdiefstal mede helpen doorbreken.

Jaarlijks worden er in ons land 800.000 fietsen gestolen. De meeste daarvan in de grote studentensteden. Eerstejaars studenten zijn relatief vaak het slachtoffer, omdat ze vaak vanuit veilige omgevingen in ‘zeer risicovolle’ omgevingen terechtkomen. “Het slot dat in een dorp voldoet, is speelgoed voor de grotestadsdief. Daarnaast moet de fiets in de grote steden vaak buiten gestald worden, in plaats van in de schuur bij het ouderlijk huis,” aldus Arien de Jong van de Fietsersbond.

De ‘fietsendief’ is aan het werk in de El Cidweek in Leiden op woensdagochtend 18 augustus tussen 9.30 en 12.00 uur in het Ankerpark. De aankomende studenten leren tijdens deze actie van de Fietsersbond hoe ze het beste hun fiets op slot kunnen zetten en waar ze op moeten letten als ze een tweedehands fiets kopen.

De studentenvoorlichting is onderdeel van het campagne-offensief: Houd de Fiets. In deze campagne daagt de bond alle betrokken partijen uit fietsdiefstal met alle mogelijke middelen te bestrijden. Met goede stallingen bijvoorbeeld, maar ook met een actieve aanpak van helers en stelers, opsporing van gestolen fietsen, vereenvoudiging van aangifte, betere sloten en met voorlichting. Meer informatie over de campagne is te vinden op de website www.fietsersbond.nl.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×