Leidse fietswrakken voor (ex-)delinquenten

Afgelopen dinsdag zijn zo’n 130 Leidse fietswrakken in een vrachtwagen geladen om naar Rotterdam gebracht te worden. De fietswrakken zijn de afgelopen tijd verwijderd in het centrum van Leiden. Ze worden nu vervoerd naar het Albeda College in Rotterdam, een Regionaal Opleidings Centrum (ROC). Het ROC organiseert zelf het vervoer van de wrakken zodat er voor de gemeente Leiden geen kosten aan verbonden zijn. In Rotterdam maken (ex-)delinquenten er weer ‘hele’ fietsen van. D66-gemeenteraadslid Peter Bootsma bemiddelde bij deze overdracht.

De Sector Stadstoezicht van de gemeente Leiden heeft de afgelopen tijd stickers op de wrakken geplakt: als de eigenaar de fiets niet binnen twee weken ophaalde, zou deze verwijderd worden. De actie leverde in drie straten in het centrum van Leiden al 130 fietswrakken op.

De fietsen gaan naar de locatie Oostzeedijk van het ROC in Rotterdam. De locatie Oostzeedijk maakt deel uit van het EQUAL project ‘Scholing zonder drempels’ van het Albeda College. (Ex-)delinquenten maken daar van de wrakken weer fietsen. Bij dit succesvolle project wordt nauw samengewerkt met relevante overheden. De manier waarop aan de Oostzeedijk dergelijkeprojecten worden uitgevoerd heeft om die reden diverse prijzen gewonnen voor innovatieve projecten. Het Albeda College is in 2002 uitgeroepen tot “Meest ondernemende onderwijsinstelling van Nederland” (Ministerie van OCW, Ministerie van EZ en VNO/NCW) en heeft in 2004 met het project “Kennis ligt voor het oprapen op de winkelvloer” de prijs van beste en meest innovatieve praktijkvoorbeeld in de publieke sector gewonnen (Ministerie van BZK).

D66-gemeenteraadslid Peter Bootsma raakte bij het project betrokken door een mailtje van Toon Ariëns van het Albeda College, en bemiddelde bij de overdracht van de fietswrakken. Bootsma: “in Leiden doet het ROC dergelijke projecten niet, maar we hebben als studentenstad wel heel erg veel fietswrakken. Ik vind het hartstikke goed dat zo met behulp van deze fietswrakken kansen worden geboden aan Rotterdamse (ex-)delinquenten.” Bootsma is onder de indruk van de manier waarop verschillende overheden in Rotterdam de handen ineen hebben geslagen in het belang van (ex-)delinquenten, om te voorkomen dat deze in recidive vervallen. Binnenkort gaat hij er kijken om te zien hoe van de Leidse fietswrakken weer echte fietsen gemaakt worden. Bootsma: “Er wordt daar op een ongelooflijk positieve manier samengewerkt, omdat iedereen overtuigd is van het belang daarvan. Typisch Rotterdams: geen woorden maar daden. Begin maar gewoon en dan zien we onderweg wel hoe het loopt. Daar kunnen we in Leiden nog wat van leren!”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×