Excursie over bijen in Heempark

De maandelijkse excursie in het Heempark staat zondag 29 augustus in het teken van bijen en hun drachtplanten. Tijdens de excursie wordt een demonstratie honingslingeren gegeven. Daarnaast kunnen bezoekers zelf waskaarsen rollen en zijn er verschillende bijenproducten te koop, zoals zeep, drop, honing en wijn. Het Heempark ligt aan de Oegstgeesterweg, tegenover voetbalvereniging Lugdunum. De excursie begint om 14.00u; toegang en deelname zijn gratis.

Bezoekers worden tijdens de excursie gewezen op de verschillende, vaak nog bloeiende, drachtplanten in het Heempark, zoals kattenstaart en heide. Deze planten worden nog druk bezocht door bijen. Ook komen bezoekers meer te weten over het maken van honing. Bijen halen uit bloemen een zoetstof, de nectar. Maar nectar is nog geen honing. Bovendien is lang niet elke bloem toegankelijk voor bijen. Dat komt meestal door de typische bouw van zo’n bloem waardoor slechts één of enkele soorten bestuivers, zoals hommels of vlinders, toegang tot de bloem hebben.

Er komt heel wat bij kijken voordat er een potje honing gemaakt is. Dat kost niet alleen de bijen veel werk, maar ook de imker die de honing uit de raten haalt.

Al eeuwenlang wordt de honingbij door de mens als huisdier gehouden. De voornaamste reden is dat dit insect honing verzamelt; eeuwenlang was dit de enige zoetstof die de mens kon bemachtigen. Reeds in de klassieke oudheid hadden bijenproducten koninklijke allure en waren deze producten –toen- voor de gewone mens onbetaalbaar.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×