De klim was mooi en zwaar tegelijk.

Swift fietst 10.000 euro bijeen voor kinderfonds kroonprins

De Leidse wielerverenging Swift heeft het 85-jarig jubileum op toepasselijke wijze luister bijgezet met de sponsortocht naar Alpe d’Huez in Zwitserland. Voor het Willem-Alexander Kinderfonds (WAKF) werd een groot bedrag bijeen gefietst. Erelid Joop Zoetemelk begeleidde de renners op hun laatste klim naar de top van Alpe d’Huez.

De etappe van Aussois naar de top van Alpe d’Huez had alles in zich: regen op de Col de Telegraph, extreme omstandigheden op de Col de Galibier, waar sneeuw en wind de laatste restjes warmte en energie uit de lichamen van de deelnemers geselden, maar later een heerlijk zonnetje in het dal op weg naar de Alpe. Uiteindelijk werd in de hitte, samen met Joop Zoetemelk, de Nederlandse berg op gefietst.

Dat Zoetemelk Swift nog een warm hart toedraagt bleek wel uit het feit, dat hij meermalen een stuk terug reed naar beneden om achterblijvers op te halen en te begeleiden bij hun laatste meters op de befaamde Alp.

Elf dagen duurde de tocht die de 28 deelnemers 1516 kilometer vanaf Leiden bracht. In totaal reden zij ruim 42.000 kilometer. Gemiddeld reden de renners 137 kilometer per dag. Twee kleine valpartijen (over gladde treinrails in Zwitserland) zorgden ervoor dat de EHBO-koffer niet geheel ongebruikt mee terug ging. Via de Ardennen, de Vogezen en de Jura, werden uiteindelijk de Franse Alpen bereikt. De groep kreeg alles voorgeschoteld, een vlakke rit van 218 kilometer en bergachtige ritten van boven de 130 kilometer. Qua weer had Swift het zwaar te verduren. Van de elf dagen waren er vier droog, dan, met name in de alpen, was het snikheet. De laatste dag kregen de leden een wisselbad voorgeschoteld. Veel renners zochten bovenop de col de Lauteret, na de afdaling van de Galibier het toilet van een restaurant op om hun handen onder de drogers weer leven in te blazen. De klim naar de top van Alpe d’Huez en het bereiken van meer dan 10.000 euro voor het WAKF vergoedde echter alles.

Tijdens het landelijk jeugtoernooi aanstaande zaterdag op de Bult, het parcours van Swift, wordt het definitieve bedrag bekend gemaakt en de cheque overhandigd aan het WAKF.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×