Fietsersbond organiseert Fiets naar de Winkeldag

Aanstaande zaterdag organiseert de Fietsersbond de Nationale op de Fiets naar de Winkeldag. Op deze dag wil de Fietsersbond laten zien dat er veel meer op de fiets kan, dan men vaak denkt. De laatste jaren zijn er tal van handige en goede accessoires op de markt gekomen, waarmee je makkelijk en snel boodschappen per fiets kan vervoeren. Ook komen er steeds meer moderne transport- en bakfietsen op de markt.

Leden van de Fietsersbond geven zaterdag in het hele land voorlichting over allerlei manieren om de boodschappen op de fiets mee te nemen: van fietstas tot hippe bakfiets, van fietskar tot kratje-mee. De Fietsersbond deelt ook gratis folders uit met productinformatie en andere tips. In Leiden geeft de Fietsersbond op zaterdag 18 september voorlichting aan het winkelend publiek op de Garenmarkt tussen 11.00 en 15.00 uur.

Vijftig procent van de mensen die hun fiets regelmatig thuis laten, doet dat uit angst voor diefstal. Uit een recente enquête bleek dat 73 procent van de klanten van supermarkten betere fietsenrekken wenst. De Fietsersbond pleit voor stevige, ruime fietsenrekken met het keurmerk FietsParkeur. In Leiden vraagt de Fietsersbond aandacht voor het fietsparkeren door op zaterdag 18 september om 13.00 uur tijdens de actie op de Garenmarkt aan Chris Verplancke een fietsmand aan te bieden. Chris Verplancke is de bedenker van het Blauwe Fietsenplan bij het parkeerterrein aan de Haagweg. Automobilisten kunnen gebruik maken van blauwe fietsen om van het parkeerterrein naar hun bestemming in Leiden te gaan. Verplancke is tevens een warm pleitbezorger voor meer fietsenstallingen in het centrum.

Een beproefd wapen tegen fietsdiefstal is gratis bewaakte stallingen voor de langparkeerders. In de gemeente Apeldoorn bijvoorbeeld is het aantal fietsdiefstallen met 25% gedaald sinds het instellen van gratis bewaakt stallen en het fietsgebruik is gestegen. In Leiden betaalt de gebruiker voor de bewaakte fietsenstallingen. Tijdens de “met belgerinkel naar de winkel”- actie op zaterdag 18 september kunnen fietsers hun fiets gratis stallen in de bewaakte fietsenstalling aan de Aalmarkt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×