Cliëntenraad SoZa Leiden haalt VPRO-radio

Nadat de IKON-radio eerder dit jaar opnamen bij de Cliëntenraad SoZA Leiden had gemaakt over armoede en de Wet werk en bijstand (WWB), maakte vorige maand de VPRO-radio een reportage bij de Cliëntenraad SoZA. Vrijdag 11 september zond de VPRO het radioprogramma Argos uit, waarvoor een groot deel van de opnamen werden gemaakt bij de Cliëntenraad. Het onderwerp van dit programma over de achtergronden bij de actualiteiten was de reïntegratie van werkzoekenden op de arbeidsmarkt door reïntegratiebedrijven en de werkwijze van deze bedrijven.

Reïntegratiebedrijven werken in opdracht van uitkeringsinstanties (UWV, gemeentelijke sociale diensten) in het kader van een door het rijk opgelegde plicht tot uitbesteding. Hier gaat heel veel geld in om, maar de resultaten vallen nogal tegen, zo bleek uit het programma. De Leidse Cliëntenraad SoZA weet dit al langer en besteedt op de website ruimschoots aandacht aan dit onderwerp. Dit trok de aandacht van een journalist van de VPRO.

Ook in Leiden gaat het helaas niet altijd goed en handelen reïntegratiebedrijven niet altijd in het belang van de mensen om wie het gaat. Het blijkt dat deze bedrijven zich er nogal eens gemakkelijk afmaken bij het aan het werk helpen van werkzoekende bijstandsgerechtigden, en daarvoor veel geld vragen. Ook wordt er soms gewerkt met dubieuze onderaannemers.

In het VPRO-programma komen klanten van de Leidse dienst Sociale zaken en Arbeidsmarktbeleid, leden en ex-leden van de Cliëntenraad, aan woord, onder meer over hun ervaringen met reïntegratiebedrijven. Het programma is via het internet te beluisteren.

De website van de Cliëntenraad SoZA Leiden bevat een link naar het Argos-programma op de pagina Reïntegratie.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×