Dit voorjaar reikte wethouder Alexander Geertsema (Integraal veiligheidsbeleid) (Mi) in het bijzijn van districtchef Peije de Meij van de Politie Hollands Midden het 2000e certificaat Veilige Woning (PKVW) uit aan een bewoonster van de Madame Curielaan. (Archieffoto: Bram Pater).

Wessie de wijkinbreker weer op pad in Leiden

De komende tijd is de Leidse wijkinbreker “Wessie” weer op zoek naar goedbeveiligde woningen in de Sleutelstad waarvoor het certificaat Veilige Woning uitgereikt kan worden. Voor de bewoners van de 3000e veilige woning die Wessie vindt, organiseert hij een feestje. De verwachting is dat deze woning in november gevonden wordt. Van 4 tot en met 17 oktober is Wessie te zien op grote reclameborden in de binnenstad: op de poster is te zien hoe Wessie de 3000e goedbeveiligde woning in Leiden zoekt.

Wessie bezoekt gemiddeld 1.200 koop- en huurwoningen per maand waar hij bewoners adviseert over beveiliging, zoals inbraakwerend hang- en sluitwerk of goede verlichting in en rond het huis. In stadsdeel West is Wessie inmiddels klaar met de bezoeken en de adviesronde. Na een Wessie-bezoek aan ruim 10.000 woningen in dit stadsdeel is het totale aantal inbraken in een periode in 2004 in vergelijking met dezelfde periode 2002 gedaald met 67%.

Het streven was om in 2004 het 500e certificaat uit te kunnen reiken. Nu in november het 3000e certificaat al uitgereikt kan worden, overtreft dat de verwachtingen aanzienlijk.De komende jaren bezoekt Wessie alle resterende woningen in Leiden om de bewoners te adviseren. Na een bezoek van Wessie neemt tussen de 40% en de 60% van de bewoners veiligheidsmaatregelen. Wessie komt volgens een vastgestelde route bij bewoners langs en kondigt zijn komst aan door het verspreiden van bewonersbrieven. Afgelopen voorjaar werd het 2000e Certificaat Veilige Woning uitgereikt aan een bewoner van de M. Curiestraat.

Wessie, de wijkinbreker
Het project ‘Wessie, de wijkinbreker’ is in 2001 van start gegaan. Het initiatief is destijds door de politie genomen om het aantal inbraken in Leiden en omgeving terug te dringen. Inmiddels werken de gemeente Leiden, de politie, de LWO (Leidse Welzijnsorganisatie), woningcorporaties, de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) en SLS-wonen samen om te adviseren over inbraakpreventie. Woningcorporaties kunnen hun huurders informeren over het beveiligen van hun woning. Particuliere woningbezitters kunnen een vrijblijvende offerte aanvragen bij erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijven die in Leiden en de regio werkzaam zijn. Een lijst van deze bedrijven is op te vragen bij de (wijk)politie en op www.politiekeurmerk.nl. Het goed beveiligen van een gemiddelde woning kost ongeveer 500 tot 700 euro.

Leiden Wessie de wijninbreker


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×