Lage opkomst waterschapsverkiezingen

Bij de waterschapsverkiezingen voor het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft 31 procent van de kiezers via internet gestemd. Dat meldt Webwereld. In totaal brachten 72.245 mensen hun stem via internet uit, zo meldt de organisatie. Rijnland is zeer te spreken over de mogelijkheid om online te stemmen en spreekt van een ‘geslaagd experiment’. “Stemmen via internet ging probleemloos.” De opkomst viel met 17, 5 % lager uit dan bij de vorige verkiezingen. Het is dan ook onduidelijk of de mogelijkheid om via internet te stemmen opkomstbevorderend heeft gewerkt. Het Hoogheemraadschap zelf wijt de lagere opkomst aan recente berichten over fraude met de kandidatenlijsten bij waterschapsverkiezingen. Enkele kandidaten hadden valse handtekeningen ingeleverd om op de kieslijsten terecht te komen.

Volgens het Hoogheemraadschap hebben er zich geen technische storingen voorgedaan. “Slechts een tiental kiezers meldde problemen te hebben met de startpagina en het invoeren van de codes. Voor het overige kreeg het stembureau louter enthousiaste reacties.”

Tussen 9 en 13 oktober kunnen kiezers die via internet hebben gestemd op een speciale site controleren of hun stem is meegeteld in de uitslag. “Op deze manier is de verkiezing hertelbaar en controleerbaar”, aldus de organisatie.

Rijnland doet nog onderzoek naar het gebruik van internet bij de waterschapsverkiezingen. De resultaten van dit onderzoek worden op 8 oktober bekendgemaakt. Dan wordt eveneens bekendgemaakt welke kandidaten zijn gekozen in het bestuur van Rijnland.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×