Concert van Der Blutharsch in Tel Aviv afgelast na protest

Het optreden dat de band Der Blutharsch op 9 oktober in het Israëlische Tel Aviv zou geven, gaat volgens de Leidse organisatie De Fabel van de Illegaal, niet door. De organisator van het concert nam zijn besluit na protesten van organisaties en individuen die wezen op het extreem-rechtse karakter van de band en haar gedweep met nazi-occultisme. Het feit dat Der Blutharsch welkom was in Tel Aviv was een van de redenen voor het LVC om een concert van de band op 28 september, ondanks twijfels, toch door te laten gaan.

Volgens de Fabel van de Illegaal bevond zich onder de bezoekers in Leiden overigens ook Jasper Velzel. Deze werd in mei 2002 veroordeeld tot 120 uur dienstverlening en 3 maanden voorwaardelijke cel voor het bezitten en verspreiden van muziek met racistische, nazistische en negationistische teksten via zijn platenlabel Berzerker Records. Velzel werd overigens vrijgesproken van het bezitten van meerdere speldjes met hakenkruizen en “SS-Totenkopfen”, omdat niet bewezen kon worden dat die voor verspreiding bestemd waren. Velzel is actief bij de fascistische Nationale Beweging en is drummer in de white-powerband Brigade M.

Ook Alwin Kerkhof uit Koog aan de Zaan bezocht het concert in Leiden. Hij werd medio 2003 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf wegens racistische uitlatingen. Kerkhof was eerder actief voor de extreem-rechtse Nieuwe Nationale Partij (NNP) en bezocht demonstraties van Nieuw Rechts. Op 4 maart 2004 werd hij nog samen met de Jonge Fortuynisten Clinton Aarts en Maarten van Geijn gearresteerd. Getooid met bevikmutsen waren ze namelijk het huis van een persfotograaf aan het fotograferen die regelmatig linkse acties verslaat. Na aangebeld te hebben fotografeerden ze ook degene die de deur opendeed.

Ook Leidenaar Jeroen van Valkenburg was op Der Blutharsch afgekomen. Hij is een van de mensen achter het Maastrichtse muzieklabel New Era Productions dat op 17 april 2004 een Black Metal-concert in het Bladelse jongerencentrum Pazzop programmeerde. Twee van de geprogrammeerde bands, Ad Hominem en Seigneur Voland, waren fascistisch en antisemitisch.

Het Israëlische optreden van Der Blutharsch kwam afgelopen week onder vuur te liggen van verschillende organisaties, individuen, Knesset-leden en ministers. In navolging van het Leidse protest ageerden Duitse anti-fascisten namelijk ook tegen het geplande Israëlische optreden van Der Blutharsch op 9 oktober. Op internet werd een protestpetitie verspreid die men naar de Israëlische organisatoren kon opsturen.

De Joods-Amerikaanse organisatie Anti-Defamation League (ADL), die veel actie voert tegen antisemitisme, keurde in een persbericht het geplande optreden af. Volgens de ADL “kan de performance een groot aantal Holocaust-overlevenden shockeren en dat is reden genoeg om het concert af te zeggen”.

De rechtse Israëlische minister voor de diaspora, Natan Sharansky, vroeg om een inreisverbod voor de band, en Yossi Sarid, lid van het Israëlische parlement namens de centrum-linkse partij Meretz, deed zijn beklag in het dagblad The Jerusalem Post. Hij vroeg de burgermeester van Tel Aviv en de Israëlische minister van Justitie om het optreden te dwarsbomen. “Het is duidelijk waarom Der Blutharsch geinteresseerd is in een optreden in Israël – ze wil zo gelegitimeerd worden, een ‘Israëlisch paspoort’ krijgen. Met deze legitimering en ‘paspoort’ zullen ze overal persona grata zijn. Tegen critici kunnen ze dan zeggen: “Wie zijn jullie om ons te zeggen dat we neo-nazi’s en fascisten zijn. De overlevenden van de Holocaust hebben ons uitgenodigd”, aldus Sarid. Maar zover komt het vooralsnog niet, want onder druk van de grootschalige protesten besloot de organisator van het concert het optreden af te lasten.

Advertentie

Leiden blutharsch


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×