Brandoefening bij Diaconessenhuis

Het Diaconessen Ziekenhuis aan de houtlaan heeft deze week een ontruimingsoefening gehouden. Er werd een brand op de operatie-afdeling in scene gezet. Daarbij moesten zeven patiënten geëvacueerd worden. “Het Diaconessenhuis Leiden is één van de weinige ziekenhuizen die dergelijke oefening aandurft op een operatie-afdeling,” aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Er is brand ontstaan in de meterkast. Het OK-personeel en de specialisten slaan alarm. De handbrandmelding wordt ingedrukt en de receptie alarmeert de brandweer. De bedrijfshulpverleners (BHV-ers) en hun ploegleider verzamelen zich in de centrale hal en gaan aan de slag. Zij hebben voortdurend contact met de OK-afdeling via de portofoon. De eerste BHV-ploeg gaat naar brandhaard. Al snel wordt besloten tot ontruiming van de drie operatiekamers, de kamer waar patiënten worden voorbereid voor de operatie (holding) en de uitslaapkamer (verkoever). Zeven nep-patiënten, met ieder hun eigen ziektebeeld, moeten geëvacueerd worden. De anesthesioloog bepaalt de volgorde en overlegt met de teamleider OK en de ploegleider BHV hoe het moet gebeuren. Wanneer de brandweer arriveert nemen zij het bevel over.

Aan het einde van de oefening vindt de evaluatie plaats. De waarnemers, onder andere de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en Diaconessenhuis medewerkers, concluderen dat de zaak goed is verlopen. Men reageerde beheerst en had een duidelijk beeld wat er aan de hand was en wat er moest gebeuren. De ontruiming is snel ingezet, maar verliep langs de brandhaard. Als er echt brand was geweest dan had de ontruiming via de nooduitgang aan de buitenkant moeten plaatsvinden. Aan de grootscheepse oefening hebben ongeveer 40 ziekenhuismedewerkers meegedaan.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×