De Week van de Geschiedenis begint zaterdag met de Landelijke Archievendag. Ook het Regionaal Archief Leiden opent de hele dag haar deuren onder het motto 'Het verleden spreekt'. Illustratie: Meisjes-eetzaal van het Heilige Geest- of Armen Weeshuis te Leiden (1606). (Regionaal Archief Leiden).

Week van de Geschiedenis van start

Voor het eerst wordt in Nederland de ‘Week van de geschiedenis‘ gehouden. Deze week met als thema ‘Typisch Nederland’ begint aanstaande zaterdag en duurt tot en met 7 november 2004. De organisatie is in handen van Anno, een samenwerkings-verband van een groot aantal erfgoedinstellingen. De hele week vinden in heel Nederland allerlei evenementen plaats die met geschiedenis te maken hebben. Ook Leiden doet volop mee.

Programma:

<u>‘Het verleden spreekt’: landelijke archievendag</u>
Op zaterdag 30 oktober is gaat de Week van de geschiedenis van start met de Landelijke Archievendag. Het Regionaal Archief Leiden (voorheen Gemeentearchief Leiden e.o.) op de Boisotkade 2a is die dag geopend van 11.00 tot 16.30 uur. Het thema is: ‘Het verleden spreekt’.

Historische verhalenvertellers staan in het archiefgebouw om bij prenten en archiefstukken het bijbehorende verhaal tot leven te wekken. Zo is Gravin Ada van Holland te zien met een verhaal over de Burcht en de Burggraven. Historische figuren als Jan van Hout, burgemeester Van der Werf of Jan van der Does (Janus Dousa) vertellen het verhaal rond Beleg en Ontzet in 1574. De Kruitramp van 1807 kan opnieuw worden beleefd, maar ook armoede, ellende en cholera-epidemieën uit de 19e eeuw. Verder wordt in het restauratieatelier door een brandweerman het verhaal van de Stadhuisbrand van 1929 verteld, onder meer geïllustreerd met gedeeltelijk verbrande bevolkingsregisters, die door archiefrestauratoren vakkundig zijn hersteld. Een restaurator is aanwezig om vragen te beantwoorden.

Op de studiezaal gaat een nieuwe database met fullcolour prentbriefkaarten in première, en kunt u studiezaalambtenaren een vraag voorleggen waar u misschien al heel lang mee rondloopt. Ten slotte is er in het gebouw een doorlopende voorstelling met een collage van historische films over Leiden.

Datum: zaterdag 30 oktober 2004
Plaats: Regionaal Archief Leiden, Boisotkade 2a (tussen de Vliet en de Kaiserstraat)
Tijd: 11.00-17.00 uur, laatste binnenkomst 16.30 uur.
Informatie: Regionaal Archief Leiden, tel. 5165355
Toegang: gratis

<u>Nieuwe boeken</u>
Op donderdag 4 november worden twee boeken gepresenteerd, het Leids Jaarboekje 2004 en het vierde en laatste deel van Leiden. Geschiedenis van een Hollandse stad. Dit gebeurt tijdens een gratis toegankelijke bijeenkomst in de Stadsgehoorzaal. Professor Hans Blom van het NIOD, redacteur van het vierde deel, zal een lezing van een half uur houden over het thema ‘Typisch Nederlands, typisch Leids’. Zijn optreden zal omlijst worden door 20e-eeuws cabaret, uitgevoerd door de leden van het Leidsch Studenten Toneel. Na de officiële overhandiging van de boeken aan de burgemeester is er tijd voor een drankje onder het genot van jazzmuziek en oude Leidse films.

Datum: donderdag 4 november
Plaats: Stadsgehoorzaal, Breestraat 60
Tijd: Inloop 19.30-20.00 uur, programma 20.00-21.00 uur, borrel en afhalen boeken 21.00-22.30 uur
Informatie: Regionaal Archief Leiden, tel. 5165355
Toegang: gratis, maar vol is vol

<u>Puzzelspeurtocht voor kinderen</u>
Op zaterdag 6 november wordt een puzzeltocht georganiseerd die de geschiedenis van Leiden voor een jong publiek onder de aandacht brengt Het initiatief voor deze tocht is genomen door enkele leden van de Leidse gemeenteraad en het college van Burgemeester & Wethouders. De puzzeltocht is geschikt voor kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van de scholen voor basisonderwijs en speciaal basisonderwijs. Komende maandag worden de uitnodigingen op de scholen bezorgd. Natuurlijk zijn ook kinderen uit de buurgemeenten van harte welkom.
De puzzeltocht van ongeveer een uur beslaat een gedeelte van de binnenstad en voert langs historische plekjes, zoals de Latijnse school, het Academiegebouw, de Hooglandse Kerk, het Rijksmuseum van Oudheden, het stadhuis, etc. Start en eindpunt is de Waag.

De kinderen moeten op elke locatie een vraag stellen aan figuren in historische kledij. De vragen hebben betrekking op een historische gebeurtenis of betekenis die met die plek te maken heeft. De wedstrijdformulieren worden tussen 12.00 en 13.00 uur in de Waag uitgedeeld door de jury onder leiding van burgemeester Lenferink (als burgemeester Van der Werf). De formulieren moeten na de tocht weer worden ingeleverd bij de jury. De kinderen ontvangen dan een klein presentje, kunnen wat drinken en oude films over Leiden bekijken. Burgemeester ‘Van der Werf’ zal aansluitend de winnaars bekend maken en de prijzen uitreiken.

Plaats: De Waag, Aalmarkt 21.
Tijd: ophalen formulieren tussen 12.00 en 13.00 uur, inleveren formulieren uiterlijk 14.00 uur. Prijsuitreiking om 14.30 uur. Informatie: Gemeente Leiden, afd. Communicatie, tel. 5165008.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×