Locaties opvang verslaafden binnen enkele weken bekend

Sinds het afketsen van de plaatsing van een VOP op de Garenmarkt, vorig jaar zomer, is het College van B&W naarstig op zoek naar geschikte plekken om verslaafden die ernstige overlast veroorzaken op te vangen. Wethouder Buijing komt nog deze herfst met een lijst mogelijke locaties. Die lijst moet vijf permanente opvangplekken opleveren, bij voorkeur in het centrum. “Het heeft geen zin om zo’n groep verslaafden aan de rand van de stad op te vangen. Dat is in andere gemeenten geprobeerd, maar dat werkt niet,” zo licht Buijing, die zich realiseert dat elke plek op hevige weerstand van omwonenden kan rekenen, die keuze toe.

“We hebben ervoor gekozen om een sluitende 24-uursopvang aan te gaan bieden. Dan moet je op een gegeven moment ook keuzes durven te maken,” aldus Buijing die naast een plek voor de opvang van alcohol- en drugsverslaafden op zoek is naar een extra Slaaphuis, een nieuwe locatie voor De Zaak en voor het inloophuis Psychiatrie dat op termijn weg moet uit het huidige pand aan het Rapenburg. Buijing: “Er is afgesproken dat dat pand een hotelbestemming gaat krijgen”. Het is wel de bedoeling om een nieuw inloophuis in de directe omgeving te realiseren.

Voor De Zaak is de verplaatsing het gevolg van wettelijke procedures. De dagbesteding voor verslaafden aan de Uiterstegracht is via een artikel 17-procedure gerealiseerd. Die procedure voorziet in een tijdelijke bestemming van maximaal vijf jaar. Hoewel buurtbewoners in eerste instantie fel tegen de komst van De Zaak waren, blijkt het in praktijk heel goed te gaan. Geen reden voor verhuizing dus, zo zou je zeggen. “Maar dat kan dus niet”, legt Buijing uit: “Vanwege die maximale termijn hoeft er maar één bezwaar binnen te komen en je hebt zo’n zaak al verloren”.

Leiden vop


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×