BeP: "Universiteit Leiden moet nú investeren in kwaliteit"

De studentenpartij Bewust en Progressief Leiden (BeP) zet vraagtekens bij de conclusie die is getrokken uit het onderzoek ‘Kennis in Kaart’ van het ministerie van OC&W, waaruit de Universiteit Leiden als slechtste van het land uit de bus kwam. Op basis van recente visitaties is gebleken dat Leiden 3,4% excellente opleidingen heeft tegenover 11% in Maastricht. Fieneke Rozema van BeP: “Dat is veel te laag voor een universiteit die is aangesloten bij The League of Research Universities’ en de pretentie heeft ‘Harvard aan de Rijn’ te kunnen worden. Investeren in de kwaliteit van het onderwijs is hoe dan ook noodzakelijk. Zeker aangezien Leiden 5,6% opleidingen heeft die onvoldoende scoren.”

Rozema gaat verder: “De universiteit moet direct investeren in de kwaliteit van het onderwijs. Ontkennen dat er bij bepaalde opleidingen problemen zijn heeft geen zin, daarmee snijdt de universiteit zichzelf in de vingers.” BeP zegt al tijden dat de universiteit moet zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs bij bepaalde opleidingen verbeterd moet worden. “Vorig jaar heeft het College van Bestuur daarnaar geluisterd en de verhoging van het Bindend Studie Advies uitgesteld met de belofte eerst aan de kwaliteit te werken. Deze belofte moet nog waargemaakt worden. Feit is dat er bij Rechten aan gewerkt wordt, maar grote problemen zijn niet binnen een jaar opgelost. Invoering van de numeris fixus bij Rechten zou wel een stap in de goede richting betekenen.”

“Wanneer het College zegt dat er niet genoeg geld is om in het onderwijs te investeren zal ik ze vragen of het niet beter is éérst te investeren in de kwaliteit van de opleidingen en de eigen studenten alvorens projecten te ontplooien zoals het pre-university college waarmee excellente studenten aan een universiteit verbonden worden die volgens OC&W één van de mindere van Nederland is. Belangrijk is eerst weer positief in de boeken te komen.”

“De universiteit wil dat vanaf september 2005 alle Masters in het Engels gegeven gaan worden. BeP maakt zich grote zorgen over de overhaastheid waarmee dit wordt ingevoerd. Het zal zeer slecht zijn voor de kwaliteit van het onderwijs aangezien zowel docenten als studenten hier slecht op zijn voorbereid. Aangezien de universiteit eerst de kwaliteit van het onderwijs moet verbeteren en waarborgen pleit BeP al lange tijd voor weloverwogen invoering, en o.a. voor het verplicht testen van het niveau Engels van de docenten.”

Hoewel BeP dus al lang pleit voor meer investeringen in de kwaliteit van het onderwijs kan de studentenpartij niet zonder meer de conclusie uit het onderzoek ‘Kennis in Kaart’ onderschrijven. Rozema: “De rangorde waaruit Leiden de slechtste bleek, is verkregen door van het percentage excellente studies het percentage onvoldoende studies af te trekken. Met die manier van rekenen is Leiden inderdaad de slechtste universiteit. Maar er wordt voorbijgegaan aan de 91.3% opleidingen die prima middenmoters zijn. Investeren in die opleidingen is zinvol om meer excellente opleidingen te krijgen, maar nu zijn ze in elk geval niet slecht. Verder spelen er vele andere factoren waarin Leiden goed scoort maar die hier niet in meegenomen zijn, zoals het feit dat Leiden in maart nog de beste onderzoeksuniversiteit bleek te zijn. Verder doen universiteiten met een minder breed spectrum aan opleidingen het in dit onderzoek in het algemeen beter.”

Advertentie

Leiden slechteuni


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×