Politie start met vernieuwde schiettrainingen

De Politie Hollands Midden start binnenkort met een unieke schiettraining. Op de schietbaan in Alphen aan den Rijn zijn doelen opgesteld die reageren op zowel pistoolschoten als laserpepperspray. Deze speciaal ontworpen techniek maakt het voor agenten mogelijk om schietvaardigheid en schietwaardigheid te trainen. Met de opening van het trainingscentrum in Alphen zijn in Gouda en Leiderdorp de laatste oefenschoten gelost. De schietbanen in Leiden en Katwijk waren al eerder gesloten. Ook de vaardigheidstrainingen bij een sportcentrum in Alphen zijn hiermee verleden tijd.

Bij de klassieke schiettraining trekken agenten het pistool richting een zogenaamd ‘ogenbliksdoel’, een kartonnen plaat met persoonsafbeelding. De pepperspraytraining gebeurt door oefenspray, zonder peper, op andermans ogen te richten. Door het projecteren van infrarood licht is het ogenbliksdoel nu ook geschikt voor het oefenen met laserpepperspray. Deze techniek, PTT (Pepperspray Transition Training) is op verzoek van Politie Hollands Midden ontwikkeld door een gespecialiseerd bedrijf uit Papendrecht.

Voorheen werd dus apart getraind voor vuurwapengebruik of pepperspray. Door de nieuwe techniek is nu een gecombineerde training mogelijk. Afhankelijk van de gesimuleerde geweldssituatie kan de agent kiezen tussen pepperspray of voor het vuurwapen. De agent moet bij de training voortaan dus kiezen welk geweldsmiddel hij toepast. Er wordt dus getraind op schietvaardigheid, maar nadrukkelijk ook op schietwaardigheid. Deze ontwikkeling sluit nauw aan bij de nieuwste inzichten van Situatie Georiënteerd Opleiden.

De nieuwe schiettraining is mogelijk door de ingebruikneming van het onlangs opgeleverde multifunctionele trainingscentrum aan de Handelsweg in Alphen aan de Rijn. De oude Alphense politietrainingsbaan onderging een complete metamorfose en doet in niets meer denken aan de ‘buitenluchtschietbaan’ van destijds. Het pand heeft een ontvangstruimte, een vergaderruimte, twee leslokalen, kantoorruimtes voor de vakdocenten, kleedkamers en een EHBO-ruimte. Het trainingsdeel bestaat uit een sportzaal, een dojo, een tweepuntsschietbaan en een zespunts-schietbaan die ook toegankelijk is voor surveillanceauto’s. Verder zijn er een, voor de omgeving afgeschermde, oefenstraat en oefenplein, inclusief een oefenpand met observatietribune en een nagebouwd politiebureautje met cel en verhoorkamer. In een apart deel van het terrein hebben de politiehondengeleiders hun trainingslocatie. Naast het centrum wordt een klimtoren opgezet voor de ondersteuningseenheid van de mobiele eenheid.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×