Een delegatie van de brandweer uit de Leidse zusterstad Buffalo City in Zuid Afrika ging dinsdag op werkbezoek bij de Brandweer Hollands midden in de Merenwijk waar ze informatie kregen over rampenbestrijding. V.l.n.r. de brandweermannen S. Terwin, A. Markgraaf en F.W. Mbovane uit Buffalo City. (Foto: Bram Pater).

Delegatie uit Buffalo City in Leiden

Nog tot 27 november is een delegatie uit Leidens zusterstad Buffalo City (Zuid-Afrika) op bezoek in Leiden. De delegatie bestaat uit raadsleden, mensen van de politie, justitie, de brandweer en uit de gezondheidszorg. Binnen de delegatie zijn drie groepen die elk een eigen werkprogramma hebben. De thema’s die behandeld worden zijn hiv/aids, rampenbestrijding en misdaadpreventie.

De delegaties brengen werkbezoeken aan verschillende organisaties. Doel is om wederzijds van elkaar te leren. Meewerkende organisaties zijn de gemeente Leiden, Politie Hollands-Midden, Regionale Brandweer Hollands-Midden, Hoogheemraadschap van Rijnland, GGD, Zorgketen, Stichting Dienstverlening Leiden, Jeugdreclassering, GHOR en de ‘derde kamer’. De derde kamer is een schaduwparlement voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling.

Zuid-Afrika Dag
Op 21 november is er een Zuid-Afrikadag. De manifestatie ‘Buffalo City in de picture’ vindt plaats in Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden. Die middag is er aandacht voor onderwerpen die binnen de stedenband Leiden-Buffalo City aan de orde zijn. Hierbij horen gezondheidszorg, met name Hiv/aids en het brede thema van veiligheid, waar zaken als huisvesting en leefbaarheid onder vallen.

Het programma:
13.30 uur: ‘Aids, de destructieve kracht van een intieme ziekte’, panel-zaalgesprek over Hiv/aids met o.a. wethouder Hans Buijing en theoloog en priester Ricus Dullaert
15.30 uur: ‘Leefbaarheid is geen lokaal thema’, gesprek over de leefbaarheid in Buffalo City en de vraag hoe hierin raakvlak zitten met Leiden. Het gesprek dient als inleiding op een film over het thema veiligheid.

Verder is er gedurende de middag voor de kinderen een creatieve Zuid-Afrikaanse workshop. Het Strijdkoor Jan & Alleman verzorgt de muzikale omlijsting. Aan het eind van de middag is er een wijnpresentatie met overheerlijke Zuid-Afrikaanse lekkernijen, zoals ‘biltong’ en ‘boere worst’.

De Zuid-Afrika Dag vindt plaats op 21 november van 13.00 tot 17.30 in de Bakkerij Oude Rijn 44 b/c Leiden en de toegang is gratis. Leden van de delegatie uit Buffalo City zijn ook aanwezig op de Zuid-Afrika dag.

Buffalo City ligt in Zuid-Afrika en bestrijkt een gebied ter grootte van de provincie Utrecht. Kijk voor meer informatie over stad, de projecten en de stedenband op de site www.leidenbuffalocity.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×