Wethouder Ruud Hessing (D66, onderwijs) was een van de sprekers tijdens het politiek-cultureel café over integratie in Leiden. (Foto's: Chris de Waard).

Onderwijswethouder pleit voor gescheiden wachtlijsten

Wethouder Ruud Hessing is er voorstander van dat ook in het Leidse basisonderwijs met gescheiden wachtlijsten gewerkt gaat worden om de zogenaamde ‘witte vlucht’ tegen te gaan. “Niet op basis van etniciteit, maar op basis van achterstand. Dat kan je dan afmeten aan de opleiding van de ouders,” aldus Hessing.

Als dat niet werkt wil Hessing witte en zwarte openbare scholen samenvoegen om op die manier aan locatiespreiding te kunnen gaan doen. Hessing zei dat zondagmidag tijdens het Politiek-cultureel café Wittebrood in de Tuinzaal van Sociëteit de Burcht, waar hij in debat ging met SP Tweede Kamerlid Fenna Vergeer. Bij locatiespreiding bepalen ouders wel naar welke school hun kind gaat, maar hebben ze geen invloed meer op de locatie waar hun kind terecht komt. Scholen kunnen zo zwarte en witte leerlingen ‘mengen’, om zwarte scholen tegen te gaan. De gemeente kan een dergelijk beleid alleen voeren bij openbare scholen, maar Hessing is ook met het bijzonder onderwijs in gesprek om dergelijke afspraken te maken.

Ook Fenna Vergeer is voor aparte wachtlijsten voor leerlingen met en zonder achterstand. Ook de Tweede Kamer ziet daar wel iets in en dus richten alle ogen zich nu op Den Haag in de hoop dat nieuwe wetgeving de mogelijkheden voor scholen ruimer maken.

Hoewel Hessing goede hoop heeft dat hij op basis van vrijwilligheid ook met het bijzonder onderwijs de zwarte scholen kan laten verkleuren, gaat hij dat wel strikt controleren. “Ik heb afspraken gemaakt met de schoolbesturen, maar ik ga wel controleren hoe het in praktijk uitpakt,” aldus Hessing die ook wel weet dat er bepaalde drempels opgeworpen kunnen worden om te voorkomen dat allochtone leerlingen voor het (witte) bijzonder onderwijs kiezen. “Een school kan bijvoorbeeld eisen dat leerlingen meedoen aan het gebed. Dat is dan een reden voor ouders om hun islamitische kind niet naar een Christelijke school te sturen. Hessing: “Ze moeten het geloof van zo’n school natuurlijk respecteren, maar meedoen kan je niet eisen en die toezegging heb ik ook.”

In 2007 moet in Leiden Noord de Brede School van start gaan. Daar gaan vier scholen, openbaar en bijzonder onderwijs, samen in één gebouw. Gelijk met de start van die Brede School stelt de gemeente ook een onderwijsconculent aan die de ouders van kinderen van drie jaar gaat benaderen en begeleiden. Die consulent kan dan ook in de praktijk zien hoe de nu gemaakte afspraken uitpakken.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×